PETRA MRŠA
Što vidiš kad žmiriš? – postupak ‘Rijeke’
1.2.2015.-22.2.2015.

Polazišna točka originalnog fotografskog rada Petre Mrše – mijenjanje perspektive i odluka o upuštanju u nepoznato – proširena je na nivo građana Samobora tijekom radionice u Foto galeriji Lang. Sudionici su iz takve pozicije likovno interpretirali njezin fotografski rad, a rekreaciju fotografske serije, prema materijalu kakvog su sudionici iznijeli, autorica će predstavit na izložbi koja se otvara u nedjelju 1. veljače 2015. godine.

Foto galerija LANG otvorena je subotom i nedjeljom od 11 do 13 sati te od 16 do 19 sati ili po dogovoru na mob: 091 7300 485.

U proširenom medijskom polju fotografije, mlada umjetnica i fotografkinja Petra Mrša našla je pukotinu kroz koju se nazire inter-aktivno područje šireg društvenog angažmana.

Fotografije iz serije Rijeka_River poslužile su joj kao predložak na osnovi kojeg su učesnici radionice u Foto galeriji Lang razvijali vlastite vizualne i verbalne interpretacije.

Radne seanse četiri grupa učesnika raznog dobnog uzrasta i u trajanju od 45 minuta pokazale su da kreativnost nije privilegij odabranih, već da u svakom pojedinom biću postoji iskra pritajenih vizija, ideja i misli. Fotografija je u ovom slučaju samo izgovor, pre-tekst za stvarni stvaralački dijalog.

Fotografija se nezaustavno širi; ona dakako može biti dokument, ali jednako tako i poticaj za apstraktno razmišljanje i elaboriranje najrazličitijih ideja. Bez obzira radi li se o stvarnom prikazu ili o potpuno slobodno uočenim fragmentima, realnost predloška je izazov za njegovo individualno prihvaćanje na potpuno otvoren način. To je bila ideja fotografkinje Petre Mrša, a to – da se ispitaju granice polja fotografije 21. stoljeća – je i ideja kakvu u Foto galeriji Lang i dalje želimo njegovati.

Želimir Koščević

Petra Mrša ; Ustupila FGL
Petra Mrša ; Ustupila FGL

Petra Mrša je rođena 1985. u Rijeci. Diplomirala je fotografiju (Akademija dramske umjetnosti), sociologiju (Filozofski fakultet) i psihologiju (Hrvatski studiji). Imala je 11 samostalnih izložbi (Savignano Immagini festival, Galerija VN , Galerija Waldinger, Galerija Kortil, Galerija Kranjčar, Foto galerija KIC…) i tridesetak skupnih (Hoxton Gallery, London, Centro Italiano della Fotografia d’Autore di Bibbiena, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka; Gliptoteka HAZU, POGON Jedinstvo, MMC Pula, Muzej za umjetnost i obrt , Muzej grada Zagreba, Mali salon, Rijeka, Galerija Forum). Dobitnica je i nominirana za više nacionalnih i inozemnih priznanja (Rovinj Photodays, Savignano Immagini Festival, Parallelo Zero, ESSL Art award, 4th World Biennial Exhibition of Student Photography, New Neu). Provela je tromjesečnu stručnu praksu u Hoxton gallery u Londonu. Sudjelovala je u raznim skupnim multimedijalnim projektima i rezidencijama (IS_land2, Punta arta, Pristajanja, Spajalica, Vizura aperta, Photoboook event, Interface 2014). Trenutno je asistentica na Fotografiji na fakultetu Primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Foto galerija Lang
Langova 15,
10430 Samobor

[izvor informacija Foto Galerija Lang]