Mortdecai
Mortdecai (2015.)
Infinitum Nihil, Mad Chance Productions, OddLot Entertainment, 2015.
Trajanje: 107 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Datasat | Dolby Digital | Dolby Surround 7.1
Redatelj: David Koepp
Glume: Johnny Depp, Gwyneth Paltrow, Paul Bettany, Ewan McGregor, Olivia Munn, Jonny Pasvolsky, Michael Culkin, Ulrich Thomsen, Alec Utgoff, Rob de Groot, Guy Burnet, Jeff Goldblum, Antti Hakala, Paul Whitehouse, Norma Atallah

Mortdecai – Movie Site
Mortdecai – IMDb

Mortdecai ; Ustupio CineStar
Mortdecai ; Ustupio CineStar

David Koepp proslavio se kao scenarist nekoliko!!! blockbustera (Jurski park, Carlitov način, Nemoguća misija, Jurski park 2: Izgubljeni svijet, Soba panike, Spider-Man, Rat svjetova, Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje, Anđeli i demoni i Jack Ryan: Poziv iz sjene), a i kao redatelj (uz scenarij) potpisao je nekoliko naslova kao što su ‘Odjek smrti’, ‘Tajni prozor’ i ‘Grad duhova’. S Johnnyjem Deppom već je radio u dojmljivom hororu ‘Tajni prozor’ (Secret Window, 2004., prema Stephenu Kingu), tako da je najvjerojatnije to iskustvo utjecalo da Johnnyja Deppa angažira za svoj najnoviji film ‘Mortdecai’. Dobar scenarist koji se dokazao i kao dobar redatelj s dobrom glumačkom ekipom (vidi impressum filma) uspio je snimiti loš film! Gledajući u kinima foršpane bio sam sumnjičav prema ovom filmu, i nažalost, moja strahovanja su se obistinila.

Stilizirana komedija o ekscentričnom bogatašu koji poznaje crno tržište umjetnina ima potencijala, ali s ovako stiliziranim gotovo kazališnim pristupom nema šanse da ikoga šarmira i nasmije. Sve situacije djeluju namješteno i neuvjerljivo, a jadni Johnny Depp ni svojim šarmom ne uspijeva spasiti ovaj dosadni film. On je britanski aristokrat Mortdecai koji, pogođen dugovima, prihvaća policijski zadatak da pronađe ukradenu sliku na kojoj se nalazi broj računa u švicarskoj banci na koji su nacisti u Drugom svjetskom ratu sklonili čitavo bogatstvo… Spomenimo da je film nastao prema romanu ‘Don’t Point That Thing at Me’ britanskog stripovskog pisca, glumca i SF urednika Kyrila Bonfigliolija (1928. – 1985.).

Robert Jukić, 31.01.2015.