Pavao Pavličić
Glasnik, vlasnik, hodočasnik

Originalni naslov: Glasnik, vlasnik, hodočasnik
2014
Prijevod:
Broj stranica: 274
Jezik: Hrvatski
Godina izdanja: listopad 2014.
Uvez: Meki
ISBN 978-953-14-1687-7
Mjere proizvoda: 140×200 mm
Izdavač: Mozaik knjiga

Naslovnica knjige 'Glasnik, vlasnik, hodočasnik'
Naslovnica knjige ‘Glasnik, vlasnik, hodočasnik’

Kada je imao samo pet godina, a bilo je to 1991. godine, Dinko je bio prisiljen otići iz Vukovara. S roditeljima je završio u Danskoj, a sad tamo i studira. Prvi se put vraća u Vukovar, obilazi ruševine svoje kuće, želi posjetiti baku. U napuštenoj kući na zidu ugleda mjesto na kojemu je visjela slika koja mu je neobično važna i želi je pronaći. Tragovi ukazuju da je slika završila u Zagrebu i Dinko već ujutro kreće na put. No put koji će morati prevaliti da bi sliku našao bit će pun prepreka. Pri tome susreće iscjelitelje, navijačke skupine, vegetarijance, prosvjednike i druge pojave koje cine naš društveni krajolik. Putem, dakako, na_e i djevojku, pa otkrije kakva je sudbina slike koju traži i potom se vrati u Vukovar, gdje ga čeka još nekoliko važnih otkrića.

Roman Pavla Pavličića Glasnik, vlasnik, hodočasnik nije krimić no čita se jednakom nestrpljivošću baš kao i da jest. Prepun je obrata, napetih i neočekivanih situacija i nije ga lako ispustiti iz ruku. U zanimljivoj prici autor ce okrznuti, pa ako treba i podbosti i mnoge društvene slabosti kojima smo okruženi i kojima se smijemo ili se nad njima zgražamo ali malotko o njima govori javno. Pavličić je i dalje majstor pripovijedanja, a njegov novi roman oduševit ce podjednako one koji ga cijene kao autora dobroga krimića kao i one koji vole sve njegove druge žanrove.

Pavao Pavličić (1946.) suvremeni je hrvatski književnik. Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i redovni profesor na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Piše romane (Večernji akt, Škola pisanja, Nevidljivo pismo, Diksilend, Numerus clausus, Zaborav, Pokora, Nepovrat, Pasijans, Tužni bogataš, Kronika provincijskog kazališta, Melem, Krvnik u kuci, Zmijska serenada, Devet spomenika, Trajanovo pravilo, Brda se miču, Muzej revolucije, i drugi), autobiografske proze (Dunav, Šapudl, Kruh i mast, Vodič po Vukovaru, Bilo pa prošlo, Narodno veselje), knjige pripovjedaka (Dobri duh Zagreba, Radovi na krovu, Skandal simpoziju, Kako preživjeti mladost, Vesele zgode djeda i bake, Otrovni papir), filmske scenarije (Ritam zločina, Treći ključ, Osuđeni, Treća žena, Vukovar se vraća kući), kazališne drame (Lopov u mraku, Kazališni život, Olga i Lina), knjige feljtona (Inventura, Svoj svome, Prolazna soba, Leksikon uzaludnih znanja) te brojne knjige s područja znanosti o književnosti. Živi i radi u Zagrebu.

[izvor informacije Mozaik knjiga]