U petak 23. siječnja 2015. u CineStaru Branimirova Zagreb održana je novinarska projekcija filma ‘Takva su pravila’ Ognjena Sviličića. Poslije projekcije s novinarima su razgovarali redatelj i glavni glumac Emir Hadžihafizbegović. Film dolazi u domaća kina nakon niza priznanja na međunarodnim festivalima (sa startom, umjesto Pule, u Veneciji), pa bi to mogao biti poticaj za veću gledanost filma u domaćim kinima, koja je u pravilu  za home made produkciju niska, ukoliko se ne radi o komediji ili dječjem filmu.

Takva su pravila - Poslije projekcije ; Foto AJ
Takva su pravila – Poslije projekcije ; Foto AJ

Možda je međunarodna referenca domaćeg filma jedini način da se izazove pažnja na domaćem terenu, pa se ovaj timing premijernog prikazivanja ‘kod kuće’ u tijeku ‘svjetske turneje’ filma čini i marketinški kreativan. Iako je mjesto radnje  konkretizirano  gotovo dokumentarističkim detaljima  (Zagreb, Novi Zagreb, naselje Utrine), poruka filma je univerzalna i izaziva empatiju i u sredinama u kojima se čini da stvari izgledaju bolje. Redatelja je iznenadila reakcija jedne Francuskinje (na jednoj azijskoj projekciji) koja je zaključila da bi se tako nešto moglo i ‘kod njih’ dogoditi.

Gdje god se to moglo dogoditi, ova potresna priča o posljedicama maloljetničkog nasilja (djelomično bazirana na stvarnom događaju, ali ga ne ‘prepisuje’) dogodila se ovdje i svi elementi filma djeluju uvjerljivo i autentično.  Potresni dojam filma, međutim, nije baziran samo na tragičnoj dimenziji priče, već kumuliranim dimenzijama ‘obične’ obiteljske egzistencije svedene na jedva podnošljivi egzistencijski minimum. Osvrt na film slijedi do premijere, a za sada poziv za dolazak u kino, osobito roditeljske generacije koja gotovo više ne ide u kino i njihove odrasle djece (srednjoškolaca)  koji u kino dolaze samo zbog zabave,  a tu mogu  i nešto naučiti o životu.

Ada Jukić,
Zagreb, 24. 1. 2015.