Milena Benini
Svećenica Mjeseca

Originalni naslov: Svećenica Mjeseca
2008
Broj stranica: 320
Jezik: Hrvatski
Godina izdanja: rujan, 2014
Uvez: Tvrdi
ISBN 978-953-252-161-0
Mjere proizvoda: 140×200 mm
Izdavač: Zagrebačka naklada

Naslovnica knjige 'Svećenica Mjeseca'
Naslovnica knjige ‘Svećenica Mjeseca’

Roman Milene Benini “Svećenica Mjeseca” objavljuje se po prvi puta u oknjiženom formatu, šest godina nakon što je roman imao svoju vrlo zapaženu premijeru na autoričinu blogu “Milerama”. Benini je, naime, u nemogućnosti pronalaženja nakladnika, tijekom 2008. odlučila – kako je tad sama bila izjavila – napraviti eksperiment te u Zagorkinu stilu objavljivati roman u nastavcima, pišući ga u tjednom ritmu.

Objava ovog romana velik je korak za domaću fantastiku, ali i za samu autoricu, inače četverostruku dobitnici SFERE – naime, najcjenjeniji i najpoznatiji hrvatski fantasy roman, “Kaos” Milene Benini, nagrađen Nagradom SFERA 1999. nakon serijalizacije u odavna ugašenom časopisu Futura, do danas nije tiskan u obliku knjige premda ga je jedan viđeniji urednik domaće žanrovske literature najavljivao.

Njezin vampirski roman “Djelomična pomrčina” objavljen je 2012, no u ograničenoj distribuciji pojavio se u malim količinama i s golemim zakašnjenjem, ostavši skoro nepoznat, dok “Svećenica Mjeseca” doživljava knjišku, tiskanu verziju pola desetljeća nakon stjecanja popularnosti na internetu i u besplatnom PDF downloadu (koji više nije dostupan, kao ni Milenin blog).

Čitljiv kao komentar o razaračkoj snazi ratova kakve naši krajevi i te kako dobro poznaju, ali i kao epska priča smještena u parapovijest nadahnutu ilirskim i rimskim nasljeđem, roman “Svećenica Mjeseca” izdvaja se iz mnoštva fantastičkih naslova koji se pojavljuju u zadnje vrijeme upravo time što  svoj svijet izgrađuje na lokalnim, a ne anglosaksonskim temeljima, te što izbjegava pojednostavljene crno-bijele podjele i umjesto toga nudi čitatelju kompleksne likove koji ni sami često ne znaju postupaju li ispravno i, ako to čine, je li to iz ispravnih razloga.

Pogledajte Ubiq

Milena Benini (Zagreb, 1966.), hrvatska je književnica i prevoditeljica. Obrazovala se u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, slušala je francuski i komparativnu književnost te novinarstvo na Zagrebačkom sveučilištu, a diplomirala komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu. Piše romane, novele i kratke priče. Objavila je romane “Kaos” (1998.) i zbirku priča “Jednorog i djevica” (2005.).

OpširnijePogledajte još i Wikipediju

[izvor informacije Zagrebačka naklada i Moderna vremena]