INTERVJU S DONALDOM RUMSFELDOM U DOKUKINU KIC:
“NEPOZNATO O POZNATOM”- ONO ŠTO STE MISLILI DA ZNATE, A ISPADA DA NISTE ZNALI.

U četvrtka 22.01. u 21h u Dokukinu KIC, Preradovićeva 5, nemojte propustiti hrvatsku premijeru dokumentarnog filma “Nepoznato o poznatom”, u kojemu Oscarom nagrađeni redatelj Errol Morris (“Magla rata: jedanaest lekcija iz života Roberta S. McNamare”) nudi očaravajući portret Donalda Rumsfelda, čovjeka koji je obnašao dužnost ministara obrane Georgea W. Busha te je ujedno i glavni arhitekt rata u Iraku/ Nakon premijernog prikazivanja, film ostaje na redovnom programu Dokukina KIC//

Nakon što je u svom filmu “Magla rata: jedanaest lekcija iz života Roberta S. McNamare” uspio prenijeti nevjerojatna priznanja bivšeg ministra obrane Roberta McNamare, Errol Morris je odlučio ponoviti povijest s Donaldom Rumsfeldom. Nikome, pa ni samom Morrisu nije jasno zašto je Rumsfeld na takvu vrstu intervjua pristao.

Nepoznato o poznatom ; Ustupio Dokukino
Nepoznato o poznatom ; Ustupio Dokukino

Errol Morris nam je omogućio da u 105 minuta doživimo čovjeka koji je osobno kreirao obrambenu politiku SAD-a nakon 9.11.2001., osmislio strategiju rata protiv terorizma te je odgovoran za (ne)djela u Guantanamo i Abu Ghraib zatvorima. Donosi ličnost koja stoji iza ovih (nečovječnih) odluka.

Umjesto provođenja konvencionalnog intervjua, Morris traži od Rumsfelda da objasni svoje “pahuljice” – ogromnu arhivu koju je sam pisao tijekom gotovo pedeset godina u Kongresu, kao savjetnik četiri različita predsjednika SAD-a, tijekom rada u Bijeloj kući i Pentagonu.

Morrisov film započinje svoju priču  sežući sve do 1962., kad je Rumsfeld bio mladi kongresmen. Svjedoci smo razvoja Rumsfeldove političke karijere; postavljen je u kabinet Richarda Nixona u dobi od 37 godina, preuzeo nadzor nad Bijelom kućom te obnašao funkciju ministra obrane za vrijeme Forda, djelovao kao posebni izaslanik za Bliski istok za vrijeme predsjednika Reagana tijekom Libanonskog rata te  ponovo postao ministar obrane za vrijeme Georgea W. Busha.

Voljeli ga ili mrzili, ne možete skinuti oči s Donalda Rumsfelda. “Nepoznato o poznatom” pokazuje kako su ideje, strahovi, i istina jednog čovjeka, pisani na papiru, transformirali Ameriku te promijenili tijek povijesti – i doveli do rata.

Veliki Errol Morris vraća se sa skliskim profilomjednog od najskliskijih političara. Little White Lies

Provokativan i uznemirujući film. Empire Magazine

Morris ističe zastrašujuću realnost suvremene politike. CineVue

PROJEKCIJE:
ČETVRTAK / 22.01.2015 /21:00
PETAK / 23.01.2015 / 21:00
SUBOTA / 24.01.2015 / 19:00
NEDJELJA / 25.01.2015 / 19:00

[izvor informacije Dokukino]