BADco. „CRTAČ“ prva premijera u novoj 2015. godini

BADco. hrvatska kazališna skupina međunarodne prepoznatljivosti, najavljuje prvu premijeru u 2015. godini. Predstava CRTAČ nastala je u suradnji s likovnim umjetnikom Sinišom Ilićem iz Beograda i studentima plesa Danske nacionalne škole za kazalište i suvremeni ples. Koreografkinja je Nikolina Pristaš, a predstavu izvode Pravdan Devlahović, Fuji Hoffmann, Ana Kreitmeyer, David Kummer, Olivia Riviere i Olivia Riviere. Dramaturg je Goran Ferčec, a predstavu postavlja Goran Sergej Pristaš. Premijera će se održati u četvrtak 22. siječnja u 20 sati u prostoru kina SC. Reprizne izvedbe sljede u petak 23. subotu 24. i petak 25. siječnja.

U novoj predstavi izvedbene skupine BADco. ništa neće biti tamo gdje očekujete, ni Vas neće biti tamo gdje ste trebali biti, ali sve će biti upućeno na mjesto gdje ste se mogli naći. Ipak, bit ćete tu u pokušaju da se susretnete s vlastitim pogledom i nađete svoju sjenu između crteža, slike i projekcije.

Crtač ; Ustupio BADco
Crtač ; Ustupio BADco

Sva tehničnost scene, inače namijenjena kreiranju scenskog prizora, u slučaju Crtača pokazuje nam sve ono što se može dogoditi iza slike, eksponirajući slike kaosa koje proizlaze iz crne točke zaslijepljenog ljudskog organa vida. Taj je bljesak jednom bio ekstaza gledanja, a neki drugi put moguća nuklearna vizija.

Crtač je u ateljeu prepunom predmeta s ograničenom funkcijom, u kojem izvođači, između ostataka i zajedno s njima, koreografiju posvećuju susretu s odrazom, pokušaju da izdrže ovisnost o vlastitoj slici, njezinom porijeklu i njezinoj izložbenoj vrijednosti.

“Iako gledatelj u Crtaču ne ustaje s mjesta, ne “participira” i ne “sudjeluje” u izvedbi, njegova je pozicija višestruko problematizirana. Proces uzvraćanja pogleda tako se ne tiče mehanike toga da izvođači gledaju publiku, pa smo na taj način izloženi i aktivirani, nego da intenziviraju našu gledateljsku poziciju bez da su na nas uopće svrnuli pogled.“ Una Bauer, Kulturpunkt

Predstava CRTAČ nastaje u nizu susreta BADco. s likovnim umjetnikom Sinišom Ilićem, piscem i dramaturgom Goranom Ferčecom i studentima plesa Danske nacionalne škole za kazalište i suvremeni ples koji stažiraju u BADco. Po dvomjesečnom zajedničkom radu predstava će rezultirati  razilaskom suradnika: BADco. će izvoditi svoju, a studenti iz Kopenhagena svoju verziju čije je sličnosti i razlike samo donekle moguće predvidjeti.

BADco. je skupina prepoznatljive kazališne estetike koja na domaćim i međunarodnim pozornicama djeluje već  više od trinaest godina.  Rad BADco. ne da se svrstati u klasične ladice. Njihove predstave sazdana su od plesnog kazališta, teorijske rasprave, filmske dokumentacije i umjetničkog filma. Iz bogatog  portfelja ovog originalnog plesnog kolektiva izdvajamo rad „Odgovornost za viđeno“ kojim se Hrvatska predstavljala 2011. godine na 54. venecijanskom bijenalu. Predstave „Liga vremena“ i „1 siromašan i jedna 0“ gostovale su na programu kultnog berlinskog kazališta Volksbuehne am Leniner Platz te na festivalu Štajerska jesen u Beču, a u svibnju 2014. Goran Sergej Pristaši i Nikolina pristaš predstavili su svoj rad u galeriji TATE Modern u Londonu. BADco. sudjeluje u razvoju softverskih alata za prijenos znanja i metodologije plesa  velike plesne institucije kao što je kazalište TROUBLEYN Jana Fabrea, Motion Bank Williama Forsythea te koreoografe Waynea McGregora i Emia Greca.

[izvor informacije BADco.]