Diplomacija
Diplomatie (2014.)
Film Oblige, Gaumont, Blueprint Film, 2014.
Trajanje: 84 min.
Format: 2,35:1
Color: Color | Black and White (archive footage)
Zvuk: Dolby Digital
Redatelj: Volker Schlöndorff
Glume: André Dussollier, Niels Arestrup, Burghart Klaußner, Robert Stadlober, Charlie Nelson, Jean-Marc Roulot, Stefan Wilkening, Thomas Arnold, Lucas Prisor, Attila Borlan, Marie Dompnier, Claudine Acs, Dominique Engelhardt, Johannes Klaußner, Charles Morillon

Diplomacija – Movie Site
Diplomatie – IMDb

Diplomacija ; Ustupio DF
Diplomacija ; Ustupio DF

Pariz u ljetu 1944. godine! Saveznici nadiru sa svih strana. Njemačka komanda u Parizu mora izvršiti zadatak s nejavišeg mjesta. Mora u potpunosti uništiti grad. Eksplozivne naprave postavljaju se pod sve najvažnije kulturne spomenike i u kulturne institucije kako bi se maksimalno devastiralo. A osom toga treba izvršiti takva razaranje da se skrene tok Seine i grad poplavi. Milijunske ljudske žrtve nisu bitne, bitno je za sva vremena uništiti prijestolnicu kulture… Film napravljen prema kazališnom komadu Cyrila Gelyja koji je ujedno i autor scenarija. Režiju potpisuje legendarni njemački redatelj Volker Schlöndorff, čiji su filmovi dobijali mnoštvo nagrada, a najpoznatiji je kao dobitnik Oscara za film ‘Limeni bubanj’ (Die Blechtrommel, 2979.).

Njemački vojni gubernator Général von Choltitz (Niels Arestrup) ima zadatak sprovesti Hitlerovu zapovijed za rušenje Pariza. Njemačka centralna komanda donijela je poseban propis (ili zakon, nije važno, budući da odlično funkcionira) kojim je razne zapovjednike dovela u talački položaj jer ukoliko ne postupe po zapovijedi, njihove obitelji će neminovno stradati, tako da su se zapovijedi izvršavale bez pogovora. Ispočetka je Général von Choltitz tvrdo predan svojem zadatku, ali s dolaskom norveškog konzula Raoula Nordlinga (André Dussollier) polako počinje mijenjati mišljenje. Radi se o nekoliko sati, jer Pariz samo što nije oslobođen, a zapovijed za potpunim uništenjem grada mora se odmah izdati. Konzul ima nemoguću misiju u izuzetno kratkom roku uvjeriti njemačkog generala kako bi se predomislio po pitanju svojeg zadatka. Šarmantan, duhovit, lucidan, elokventan, hrabar i dosjetljiv Raoul Nordling polako djeluje na njemačkog vojnika kojemu je zapovijed vrhovnog zapovjednika na prvom mjestu. Znamo da Pariz nije uništen, i znamo da je Konzul uspio spasiti Pariz, ali tih par sati bili su neizvjesni do maksimuma. Volker Schlöndorff to uspijeva majstorski sublimirati u 84 minute koliko traje film, a koji se gleda kao najnapetiji krimić.

Zagreb,18.01.2015., Robert Jukić