U šumi
Into the Woods (2014.)
Lucamar Productions, Marc Platt Productions, Walt Disney Pictures, 2014.
Trajanje: 125 min.
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Datasat | Dolby Digital
Redatelj: Rob Marshall
Glume: Anna Kendrick, Daniel Huttlestone, James Corden, Emily Blunt, Christine Baranski, Tammy Blanchard, Lucy Punch, Tracey Ullman, Lilla Crawford, Meryl Streep, Simon Russell Beale, Joanna Riding, Johnny Depp, Billy Magnussen, Mackenzie Mauzy, Chris Pine

U šumi – Movie Site
Into the Woods – IMDb

U šumi ; Ustupio 2i Film
U šumi ; Ustupio 2i Film

Ako išta ne volim gledati u kinu, to su mjuzikli. To kažem generalnoo, nađe se i tom filmkom žanru izuzetaka (Kosa, Tommy…), ali u pravilu to je poprilično nefilmičan žanr, kazalište na filmskoj traci (ili zapisan u digitalnom obliku, sada). Drugo što ne volim je miks nečega već poznatog, kao primjerice najnoviji blockbuster ‘U šumi’ čiji autori miješaju nekoliko bajki braće Grimm u jedinstveni musical. Tu su prisutni i Pepeljuga, i Crvenkapica i Matovilka i Jack Ubojica Divova, i tko zna što još. Autorska prava davno su prestala, i iz poznatih priča može se raditi što se hoće. Svi likovi su međsobno povezani u pjesmi i plesu, vodeći radnju u zajednički happy kraj.

Ovakve produkcije velikih holivudskih studija, u ovom slučaju Disneyjevog, u principu služe da još jednom profitiraju. ‘U šumi’ je inače kazališni musical Jamesa Lapinea i Stephena Sondheima, koji je odmah nakon uspjeha prepoznat i kao filmski potencijal. Vrhunska glumačka ekipa uz nekla imena u sporednim ulogama, kao Johnny Depp kao Gospodin Woolf i Meryl Streep kao Vještica dodatni su argument za gledanje ovog filma u kinima. Ukoliko vodite klasični američki musical čiji songovi nalikuju kao jaje jajetu, a ovaj je upravo takav, možda ćete i moći uživati u njemu. A što se radnje tiče, sve je već viđeno i predvidljivo bez nekog naročitog nadahnuća. Redatelj Rob Marshall (Chicago, Sjećanje jedne gejše, Devet, Pirati s Kariba: Nepoznate plime) holivudski je rutiner idealan za ovakve zadatke.

Zagreb,15.01.2015., Robert Jukić