Pavao Pavličić
Crveno Pile

Originalni naslov: Crveno pile
2011
Prijevod:
Broj stranica: 248
Jezik: Hrvatski
Godina izdanja: listopad, 2014.
Uvez: Meki
ISBN 978-953-14-1681-8 (meki uvez)
ISBN 978-953-14-1687-8 (meki uvez s klapnama)
Mjere proizvoda: 140×200 mm
Izdavač: Mozaik knjiga

Naslovnica knjige 'Crveno Pile'
Naslovnica knjige ‘Crveno Pile’

Crveno pile roman je brzog ritma i naglih preokreta u radnji koja čitatelja neće ostaviti ravnodušnim i ponovno će potvrditi Pavla Pavličića kao vodećega hrvatskog autora kriminalističkih romana.

Roman Crveno pile donosi još jednu napetu avanturu urednika crne kronike Ive Remetina i njegova prijatelja Vlade Šoštara, inspektora u zagrebačkoj policiji. Kada za vrijeme jednog uobičajenog obiteljskog posjeta prijateljima u jednom novozagrebačkom naselju Ivo Remetin postane jednim od prvih svjedoka ubojstva, neće ni slutiti da je smrt mlade žene samo početak krvavog niza zločina. Ubijena je mlada žena, koja za međunarodnu korporaciju prodaje lijekove, a potom i njezin muž, koji je šef kabineta ministra iseljeništva. Istražujući sa svojim prijateljem, policijskim inspektorom Vladom Šoštarom, Remetin upoznaje različite ljude i dobiva uvid u neobične sudbine, da bi na kraju, zahvaljujući svojoj pronicljivosti, uspio riješiti zagonetku..

Pavao Pavličić (1946.) suvremeni je hrvatski književnik. Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i redovni profesor na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Piše romane (Večernji akt, Škola pisanja, Nevidljivo pismo, Diksilend, Numerus clausus, Zaborav, Pokora, Nepovrat, Pasijans, Tužni bogataš, Kronika provincijskog kazališta, Melem, Krvnik u kuci, Zmijska serenada, Devet spomenika, Trajanovo pravilo, Brda se miču, Muzej revolucije, i drugi), autobiografske proze (Dunav, Šapudl, Kruh i mast, Vodič po Vukovaru, Bilo pa prošlo, Narodno veselje), knjige pripovjedaka (Dobri duh Zagreba, Radovi na krovu, Skandal simpoziju, Kako preživjeti mladost, Vesele zgode djeda i bake, Otrovni papir), filmske scenarije (Ritam zločina, Treći ključ, Osuđeni, Treća žena, Vukovar se vraća kući), kazališne drame (Lopov u mraku, Kazališni život, Olga i Lina), knjige feljtona (Inventura, Svoj svome, Prolazna soba, Leksikon uzaludnih znanja) te brojne knjige s područja znanosti o književnosti. Živi i radi u Zagrebu.

[izvor informacije Mozaik knjiga]