Unatoč tomu što na ulicama još stoje blagdanski ukrasi, kalendar se nove godine ipak užurbano kreće – a tako se pokreće i program ovogodišnje Queer Sezone! Započinjemo filmski, u našem omiljenom Kinu Europa, gdje vam u utorak i srijedu donosimo nježnu priču dvojice zaljubljenih tinejdžera. Vidimo se u kinu sljedeći tjedan, do tada uživajte u vikendu a o filmu pročitajte više ispod.
Vaši Queerovci

“Sakriveni” – gej romansa 14-godišnjeg ilegalnog imigranta

Svi mi, kaže redatelj Mikel Rueda, moramo do određene mjere skrivati dio sebe. A neki identiteti, barem u ovom društvu, naročito se žive potajno. Jedan od tih identiteta je onaj imigranata.

– Brojni su maloljetni imigranti koji u Španjolsku dolaze bez da ih itko primijeti, a kako god da govorimo o njima, uvijek ih se prikazuje kao problem. A zapravo su oni ti koji su u nevolji – upozorava Rueda.

Sakriveni ; Ustupio QM
Sakriveni ; Ustupio QM

Imigrante se stalno podsjeća na to da se ne ističu, jer bi njihov ostanak u državi mogao biti ugrožen. Slično je i s gejevima, ističe Rueda, kojima se “dopušta” samo privatno iskazivanje osjećaja. Ali neke stvari su univerzalne i ne ovise o identitetu – kada imaš 14 godina i zaljubljen si, svejedno je jesi li gej ili strejt, Španjolac ili Marokanac. Jer osjećaji su nam svima zajednički.

– Moj film prvenstveno prikazuje jednakost svih ljudi u njihovoj osjećajnosti. I zato se s njegovom pričom mogu identificirati svi, bez obzira na porijeklo ili životnu situaciju – kaže redatelj.

Priča prati 14-godišnjeg tinejdžera Ibrahima koji je iz Maroka došao u Španjolsku u potrazi za boljim životom.  Saznavši da će u roku od nekoliko dana biti deportiran u Maroko, odlučuje pobjeći. Istovremeno iupoznaje Rafa s kojim razvija blisko prijateljstvo koje ubrzo postaje ljubav nad kojom nemaju kontrolu. Pripovijedajući o odrastanju, rasizmu, problemima imigranata, no i spoznaji vlastite seksualnosti i gubitku ljubavi, Rueda ukazuje na univerzalnost sreće i tuge.

Španjolski redatelj Mikel Rueda svoju je karijeru započeo snimanjem kratkometražnih filmova za koje je dobio preko 25 nagrada na mnogim festivalima, a ideja za Sakrivene nastala je tijekom snimanja kratkometražnog filma “Cuando Corres” o migrantima, kada je Rueda počeo razmišljati što se događa unutar mlade osobe suočene s deportacijom.

“Sakriveni” će igrati u Kinu Europa, 20. siječnja u 19 sati, te 21. siječnja u 21 sat, u sklopu programa Queer Momenti. Cijena ulaznice je 25 kuna.

Sakriven – IMDb

[izvor informacije Queer Zagreb]