Povodom obilježavanja međunarodnog dana sjećanja na holokaust Austrijski kulturni forum poziva na otvorenje izložbe SILENT LIGHT austrijske umjetnice Luise Kloos, 16. siječnja 2015, 19 sati, te 27. siječnja 2015. u 19 sati na predavanja i diskusije s Luise Kloos i prof. dr. Žarkom Paićem, Galerija Bačva, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb.

Luise Kloos
SILENT LIGHT
16.01. – 08.02..2015.

Silent Light ; Ustupio AKF
Silent Light ; Ustupio AKF

Silent Light je umjetnički projekt u okviru obilježavanja međunarodnog dana sjećanja na holokaust. Luise Kloos, renomirana austrijska umjetnica iz Graza, konstruira grandioznu site specific instalaciju od stakloplastike u Galeriji Bačva, HDLU. Instalacija reflektira svjetlo galerije i stvara dva izvanredna iskustva percepcije. Silent Light je “prostor umjetnog prirodnog svjetla” koji poziva na prisjećanje i kontemplaciju.

Luise Kloos postavila je svoj prvi umjetnički statement “Threats of Light – A Memorial to Lost Souls” za žrtve holokausta, 2003. godine u Yeshiva University Museum, New York. Pozvana je da održi nekoliko predavanja na Međunarodni dan sjećanja na holokaust, u New Yorku. 2007. godine je nominirana za International Yewish Art Award, Ben Uri Gallery London.

Za Zagreb stvara site specific instalaciju – Silent Light, komemorativnu 70. obljetnicu završetka Drugog svjetskog rata.

Luise Kloos živi i radi u Austriji, djeluje u području slikarstva, crteža, instalacija te interdisciplinarnih performansa. Izlaže i podučava u mnogim zemljama poput SAD-a, Indije, Velike Britanije, Austrije, Njemačke, Mađarske, Finske, Slovenije i Hrvatske. Nadahnuta je različitim kulturama i svoje dojmove utiskuje u svoj rad. Luise Kloos stvara i u sklopu raznih radionica i međunarodnih festivala, a prepoznatljiva je po svojim suradnjama sa suvremenim skladateljima, književnicima, plesačima i glazbenicima te po umjetničkoj angažiranosti.

RASPORED
16. siječnja 2015, 19:00 sati Otvorenje izložbe
27. siječnja 2015, 19:00 sati Predavanja i diskusije s Luise Kloos i Prof. Dr. Žarko Paićem u sklopu međunarodnog dana sjećanja na holokaust
17. siječnja – 8. veljače 2015 Trajanje izložbe

Izložba je relizirana uz financijsku potporu Austrijskog Kulturnog Foruma i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

[izvor informacije Austrijski kulturni forum]