Graham Greene
Dvadeset i jedna priča

Originalni naslov: Twenty-One Stories
1954
Prijevod: Ana Levak Sabolović
Broj stranica: 248
Jezik: Hrvatski
Godina izdanja: listopad, 2014
Uvez: Meki
ISBN: 978-953-252-165-8
Mjere proizvoda: 145×228 mm
Izdavač: Zagrebačka naklada

‘Nijedan ozbiljan pisac ovog stoljeća nije u tolikoj mjeri prodro u javnu maštu i oblikovao je kao Graham Greene’
– Time

Naslovnica knjige 'Dvadeset i jedna priča'
Naslovnica knjige ‘Dvadeset i jedna priča’

U ‘Podrumskoj sobi’ dječak svjedoči događaju koji će mu uništiti čitav život. Poput ostalih priča iz ove zbirke, napisanih između 1929. i 1954., i ova se oslanja na teme koje dominiraju u romanima Grahama Greenea – strah, sažaljenje i nasilje, izdaju ni neumornu ljudsku potragu za spasenjem.

Neke od priča su komične, poput one o trbuhu sirotog gospodina Malinga koji iz nekog tajanstvenog razloga odašilje raznorazne zvukove. Druge su ironično tužne, poput ‘grijeha’ iz mladosti koji sustigne gospodina Cartera u ‘Porniću’. Neke od njih su duboko šokantne, kao ‘Uništivači’, u kojoj dječja banda sustavno uništava čovjekov dom. Druge su nezaboravno tragične, poput neobičnog odnosa dvojice blizanaca koji dostižu svoj vrhunac na dječjoj zabavi. Bez obzira na svoju atmosferu, sve plijene čitateljevu pažnju i nedvojbeno su djelo jednog od najvještijih pripovjedača stoljeća.

‘Iznimni pripovjedač s talentom za prikazivanje lokalnih kolorita koje je hvatao na prvu, iznimnim smislom za dramu, okom za dijalog i velikom vještinom za ritam proze’
– The New York Times

[izvor informacije Zagrebačka naklada]