Igra oponašnja
The Imitation Game (2014.)
Black Bear Pictures, Bristol Automotive , 2014.
Trajanje: 114 minuta
Format: 2,35:1
Color: Color | Black and White (archive footage)
Zvuk: Dolby Digital
Redatelji: Morten Tyldum
Glume: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear, Allen Leech, Matthew Beard, Charles Dance, Mark Strong, James Northcote, Tom Goodman-Hill, Steven Waddington, Ilan Goodman, Jack Tarlton, Alex Lawther, Jack Bannon

Igra oponašnja – Movie Site
The Imitation Game – IMDb

Igra oponašnja ; Ustupio CineStar
Igra oponašnja ; Ustupio CineStar

Što se sve događalo sa zahtjevnim strojem za dešifriranje njemačkih poruka (na)zvanim Enigma za vrijeme Drugog svjetskog rata, i tko je bio zaslužan za njegovo ‘razbijanje’, djelomično smo saznali u filmu ‘Enigma’ (2001.) Michaela Apteda snimljenog prema istoimenom romanu Roberta Harrisa. Biografski film ‘Igra oponašanja’ donosi što se zaista događalo oko tog stroja koji je prošvercan iz Poljske, a koji je bio neupotrebljiv jer se nikako nije mogao staviti u funkciju. Nijemci su svaki dan u ponoć mijenjali postavke, a kombinacija za razbijanje šifre bilo je toliko da nule iza jedinice ne bi stale u ovaj tekst. Njihova komunikacija koju su Saveznici svakodnevno ‘lovili’ bila je nepoznanica jer Enigma nikako nije mogla profunkcionirati, iako se s njome bavio tim vrhunskih znanstvenika. I onda je u tim ušao genijalni matematičar i sveučilišni profesor Alan Turing….

Film započinje 1951. godine s prijavom provale u Turningov stan gdje je došlo do velikog preokreta. Tražeći provalnika(e) policija se na kraju okomila na Alana Turninga (Benedict Cumberbatch) zbog njegovih tada kažnjivih sklonosti. A istovremeno policajac koji ga ispituje, saznaje za Turningove zasluge za ‘razbijanje’ Enigme, a što nije zbog raznih sigurnosnih razloga obznanjeno javnosti, sve do nedavno, kada je Alana Turning konačno dobio zasluge za svoj doprinos u tom ‘nemogućem’ pothvatu koji je doprinio pobjedi Saveznika i skraćivanju rata.

‘Igra oponašanja’ intrigantna je biografski film koji se gleda kao napeta kriminalistička drama. Matematičar je kao detektiv koji će u zbog nekih slučajnih nijansi proniknuti u funkcioniranju stroja, dok je čitavo vrijeme prisutno nepovjerenje njegovih neposrednih nadređenih. Pipavi posao koji ne donosi uspjeh preko noći, a kada se jednom i uđe u suštinu funkcioniranja, s tom činjenicom treba se pažljivo baratati, jer posljedice mogu biti nesagledive. Alan Turning dobio je zasluženo priznanje, možda i prekasno, a pitanje je za što bi na području praktične matematike bio zaslužan da je imao priliku. Njegov stroj koji je konstruirao kako bi poslužio za razbijanje Enigme prateća je današnjih računala.

Zagreb, 08.01. 2015., Robert Jukić