Novi KDS naslovi u siječnju
Biblioteka „Knjiga dostupna svima“ u siječnju donosi povijesne romane Graditelji mostova i Utvrde i sjene, ljubavnu priču Ponoć u Petrogradu smještenu u srce Ruske revolucije i krimić Nevini

7. siječnja 2015. Uz novi povijesni roman fantastične Elizabeth Chadwick i ljubavnu priču Ponoć u Petrogradu smještenu u srce Ruske revolucije, Znanje u siječnju donosi džepno izdanje povijesnog trilera Graditelji mostova Jana Guilloua i kriminalistički roman Nevini Davida Baldaccija.

Roman Graditelji mostova poznatog švedskog književnika, novinara i scenarista Jana Guilloua, zapanjujuća je priča o prvim godinama 20. stoljeća i početku ere tehnološkog napretka koju je naglo prekinulo izbijanje Prvog svjetskog rata. Autor čitatelja istovremeno upoznaje sa zbivanjima u norveškim ribarskim selima, kolonijalnoj Istočnoj Africi te otmjenim njemačkim salonima, dok Prvi svjetski rat prikazuje iz njemačke perspektive. Graditelji mostova prvi je roman u seriji Veliko stoljeće.  Ljubitelje povijesnih romana u siječnju će razveseliti i novi naslov britanske književnice Elizabeth Chadwick naziva Utvrde i sjene. Utemeljen na stvarnim povijesnim osobama, mjestima i događajima u Engleskoj 1148. godine, roman Utvrde i sjene govori o borbi i razdoru, nadi i odrastanju u srednjovjekovnom svijetu, gdje je viteštvo bilo rezervirano samo za odabrane.

Naslovnica knjige 'Nevini'

Naslovnica knjige ‘Nevini’

Iz pera spisateljice Vanore Bennett dolazi ljubavni roman Ponoć u Petrogradu smješten u srce Ruske revolucije 1911. godine. Mlada Inna Feldman s ukradenom putovnicom bježi iz Kijeva pred nasilnim progonima Židova i dolazi u Sankt Peterburg tražeći spas kod dalekog rođaka.  I dok se Ruska revolucija sve više zahuktava i preživljavanje u Petrogradu postaje sve teže, Inna  mora izabrati između dva muškarca, budućnosti i prošlosti,  razuma i srca… Ponoć u Petrogradu prekrasan je roman smješten u dramatičan svijet s početka 20. stoljeća u carskoj Rusiji. Povijesne ličnosti kao što su Rasputin, Maksim Gorki i Fabergé oživjeli su uz vjerno prikazane likove u priči o ljubavi, politici i glazbi.

Roman Nevini poznatog američkog spisatelja Davida Baldaccija vrhunski je špijunsko-akcijski triler koji hvata čitatelja u klopku od prve stranice. Prvi u seriji romana o specijalnom agentu i hladnokrvnom ubojici Willu Robiu, ovaj punokrvni akcijski triler 15 tjedana je držao poziciju bestselera #1 New York Timesa. David Baldacci autor je nekoliko svjetskih bestselera prevedenih na više od 45 jezika i prodanih u milijunskim nakladama, a njegovo ime postalo je sinonim za vrhunske špijunske i akcijske trilere koji su ga svrstali u red najpopularnijih pisaca današnjice.

Nova četiri naslova svojoj su širokoj čitateljskoj publici već od 29,90 kuna dostupni u svim Tisak media multimedijalnim knjižarama, Konzum super prodavaonicama, Kozmu te na kioscima Tiska i Slobodne Dalmacije.

Više o naslovima:

Ponoć u Petrogradu. (Midnight in St. Petersburg, 2013.). Vanora Bennett britanska je autorica i novinarka koja piše o političkim i religioznim previranjima širom svijeta. Autorica je nekoliko povijesnih romana, a više o njoj možete saznati na www.vanorabennett.com.
Carska Rusija 1911. Mlada Inna Feldman s ukradenom putovnicom bježi iz Kijeva pred nasilnim progonima Židova i dolazi u Sankt Peterburg tražeći spas kod dalekog rođaka Jaše koji radi u radionici za izradu violina obitelji Leman. Inna odmah pokazuje svoje talente pa  ju vesela obitelj Leman brzo prihvaća i ona postaje njihova naučnica. Ubrzo se između nje i Jaše javljaju strastveni osjećaji, no  temperamentni Jaša sve više se okreće novim, revolucionarnim idejama i rušenju aristokratskog društva. Istovremeno, Inni se udvara Englez Horace koji radi kod poznatog draguljara Febergéa i u njemu Inna pronalazi sigurnost i odanost koja joj je potrebna u sve većoj prijetnji ratnih sukoba.  I dok se Ruska revolucija sve više zahuktava i preživljavanje u Petrogradu postaje sve teže, Inna  mora izabrati između dva muškarca, budućnosti i prošlosti,  razuma i srca?
Prijevod: Mladen Jurčić
ISBN: 978-953-343-099-7
Cijena: 29,90 kn

Utvrde i sjene (Shadows and Strongholds, 2013.). Elizabeth Chadwick britanska je književnica i jedna od najprestižnijih suvremenih autorica povijesnih romana. Njezini su serijali i romani stekli popularnost diljem svijeta. Više o njoj saznajte na: www.elizabethchadwick.com
Engleska, 1148. godina… Desetogodišnji Brunin FitzWarin plahovit je dječak koji je izložen poruzi i preziru braće i autoritativne bake, nasljednice najvišega plemenitaškog podrijetla. Njegov ga otac šalje na odgoj Joscelinu de Dinanu, gospodaru Ludlowa, gdje mladi Brunin uči viteške vještine i nastoji pobijediti vlastite sumnje. Između Brunina i Joscelinove kćeri, riđokose Hawise, razvija se čvrsto prijateljstvo, ali se u taj odnos upliće Marion, Hawiseina polusestra. No, nad vlastelinsku dokolicu, nadvijaju se uskoro ratni oblaci u borbi između Stjepana i princa Henrika za englesku krunu u koju će biti uvučen i Brunin. U međuvremenu i Ludlow postaje poprište sukoba – Joscelinov suparnik Gilbert de Lacy polaže pravo na dvorac i u tome postaje sve uporniji. I dok bukti rat i sukobi se zaoštravaju, Brunin i Hawise počinju osjećati nešto više od prijateljstva… I sad Brunin mora otjerati sjene svog djetinjstva i upotrijebiti vještine koje je stekao. Pritisak na Ludlow biva sve jači, a pojavljuju se nove prijetnje jer Velšani nadiru na FitzWarinove posjede. Brunin se mora suočiti s budućnošću i pronaći svoje mjesto u svijetu, ili zatvoriti oči pred porazom…
Prijevod: Lidija Toman
ISBN: 978-953-343-095-9
Cijena: 29,90 kn

Graditelji mostova (Brobyggarna, 2011.). Jan Guillou (Stockholm, 1944.) ugledni je švedski književnik, novinar i scenarist koji je od 1971. do danas objavio četrdesetak romana i mnoštvo djela publicističke tematike. Preveden je na više od dvadeset jezika, a prema nekoliko romana snimljeni su filmovi. Dobitnik je mnoštva nagrada za svoj novinarski i spisateljski rad, između ostalog: Stora Journalistpriset (1984.), Bästa svenska kriminalroman (za najbolji švedski krimi-roman, 1988.), Årets författare (za švedskog pisca godine, 1998.), Årets bok (za knjigu godine – Kraljevstvo na kraju puta 2000.), a među novijima je Jan Myrdals stora pris – Leninpriset (za društveno angažiranu književnost Društva Jan Myrdal) koja će mu biti uručena u travnju 2014.  Najpoznatiji je kao autor trilogije o templarskom ratniku Arnu (Put u Jeruzalem, Vitez templar i Kraljevstvo na kraju puta), te romana Arnovo naslijeđe koji se nadovezuje pričom o postanku švedskog kraljevstva. Iznimno su popularni i njegovi špijunski trileri o Carlu Hamiltonu.
Nakon što im je more uzelo oca i strica, trojica dječaka iz zapadne Norveške – Lauritz, Oscar i Sverre – prisiljena su preuzeti brigu za svoju obitelj i otići u obližnji Bergen. Pukom slučajnošću pokaže se da su trojica malenih šegrta neuobičajeno nadarena te uz pomoć dobrotvornog društva dobivaju priliku školovati se za graditelje željeznica i mostova. Mnogo godina kasnije, trojica ribarskih sinova s velikim uspjehom diplomiraju na Sveučilištu u Dresdenu i postaju inženjeri. Godina je 1901. i upravo je nastupilo tehnički najnaprednije stoljeće u dotadašnjoj povijesti čovječanstva. Trebaju se vratiti u Norvešku i pridonijeti najvećemu norveškom inženjerskom projektu ikada, izgradnji pruge između Osla i Bergena. No ljubav je poremetila sve planove. Jedan od braće, bježi u Njemačku Istočnu Afriku, gdje ga dopadne mukotrpan posao na izgradnji jedne od najvećih onodobnih željeznica, između Dar es Salaama i jezera Tanganjike. Drugi također bježi radi ljubavi, ali u London. Samo se najstariji brat Lauritz vraća u Norvešku vratiti dug za izuzetno obrazovanje koje im je pruženo i priključuje se izgradnji željeznice na Hardangerskoj visoravni. Nevjerojatna sudbina trojice braće na samome početku stoljeća te njihova iznimna vjera u budućnost zasjenila je sve svjetske nepravde. Uz veliki napredak tehnike, smatraju oni, ratovi će biti iskorijenjeni. No, teško da su tada mogli naslutiti da je pred njima najdramatičnije i najkrvavije stoljeće u povijesti.
Prijevod: Sara Profeta
Cijena: 29,90 kn

Nevini (The Innocent, 2012.). David Baldacci američki je spisatelj, autor svjetskih bestselera prevedenih na više od 45 jezika i prodanih u milijunskim nakladama. Zajedno sa svojom ženom osnivač  je Wish You Well Foundation, neprofitne organizacije koja potpomaže literarna nastojanja diljem SAD-a. Prema njegovom romanu Apsolutna moć snimljen je istoimeni svjetski filmski hit u režiji Clinta Eastwooda.
Amerika je stalno na udaru opakih terorista pred kojima su policija i FBI, pa čak i sama vojska, često nemoćni. Na scenu tada stupa Will Robie, specijalni agent i hladnokrvni ubojica nepogrešivog hitca. Maksimalno usredotočen i učinkovit, Will Robie nikada ne postavlja suvišna pitanja. Kada napravi pogrešku svoje karijere i ne puca u metu, upliće se u niz ubojstava i paklenih zavjera koji ga suočava s nevjerojatnim izazovima. U potrazi za istinom, kada ništa nije onako kao što se čini, Will Robie staje na stranu nevinih…
Prevoditeljica: Drago Štajduhar
ISBN: 978-953-343-102-4
Cijena: 29,90 kn

[izvor informacije Znanje]