Preglup i pregluplji
Dumb and Dumber To (2014.)
Universal Pictures, Red Granite Pictures, New Line Cinema, 2014.
Trajanje: 109 minuta
Format: 1,85:1
Color: Color
Zvuk: SDDS | Datasat | Dolby Digital
Redatelji: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Glume: Jim Carrey, Jeff Daniels, Rob Riggle, Laurie Holden, Rachel Melvin, Steve Tom, Don Lake, Patricia French, Kathleen Turner, Bill Murray, Tembi Locke, Paul Blackthorne, Brady Bluhm, Eddie Shin, Tommy Snider

Preglup i pregluplji – Movie Site
Dumb and Dumber To – IMDb

Preglup i pregluplji ; Ustupio CineStar
Preglup i pregluplji ; Ustupio CineStar

Kada su prije deset godina (1994.) braća Farrelly snimili komediju ‘Glup i gluplji’, bio je to veliki pomak u stilu američke komedije, neke granice su probijene, a nakon tog pojavit će se manje ili više uspješni imitatori. Jim Carrey biti će prvenstveno komičar, iako bi komotno mogao preuzimati i zahtjevne uloge u ozbiljnim filmovima. Iako je ‘Glup i gluplji’ postavio visoke standarde, teško se mogao očekivati nastavak, što je napokon ipak i ostvareno. Upravo je uspjeh prvog filma bio ‘kamen oko varat’ redateljskom dvojcu, ali na iznenađenje, uspjeli su prevladati sve zamke koje postavlja ovakav poduhvat.

Nastavak se odigrava dvadeset godina kasnija !!!. Dvadeset godina Harry (Jeff Daniels) posjećuje Lloyda (Jim Carrey) u ustanovi gdje Lloyd vegetira, i onda u jednom trenutku ustanovi kako je sve to Lloydov trik kako bi svojeg kompića preveslavao tih silnih godina… Njihov odlazak koincidira s pismom Harryjeve kćerke koja je sada odrasla djevojak, i dvojac poznat po glupim postupcima kreće u potragu za njom. Dvojka je koncipirana kao i Jedinica, i mogu reći kako su Braća uspjela održati visoki standard koja su postavila prije dvadeset godina. Urnebesni humor na granici neukusa zaštitni je znak ovih redatelja, ali garant kako ćete se dobro nasmijati i zabaviti u kinu.

Ljubljana, 03.01. 2015., Robert Jukić