Hobit: Bitka pet vojski 3D
The Hobbit: The Battle of the Five Armies 3D (2014.)
New Line Cinema, Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), WingNut Films, 2014.
Trajanje: 144 minuta
Format: 2,35:1
Color: Color
Zvuk: Datasat | Dolby SR | Dolby Digital | Dolby Atmos
Redatelji: Peter Jackson
Glume: Ian McKellen, Martin Freeman, Richard Armitage, Ken Stott, Graham McTavish, William Kircher, James Nesbitt, Stephen Hunter, Dean O’Gorman, Aidan Turner, John Callen, Peter Hambleton, Jed Brophy, Mark Hadlow, Adam Brown, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Christopher Lee, Ian Holm, Luke Evans, Stephen Fry, Benedict Cumberbatch

Hobit: Bitka pet vojski 3D – Movie Site
The Hobbit: The Battle of the Five Armies 3D – IMDb

Hobot: Bitka pet vojski ; Ustupio Blitz
Hobot: Bitka pet vojski ; Ustupio Blitz

Sada kada smo konačno odgledali i trećeg ‘Hobita’, Peter Jackson ili netko manje opterećen zgrtanjem love mogao bi konačno snimiti i pravog ‘Hobita’, onakvog kakvog smo doživjeli u literarnom izdanju J.R.R. Tolkinea. Ovako je trodijeljni ‘Hobit’ koncepcijski i vizualno preslika ‘Gospodara prstenova’, što se u konačnici i pokazalo kao njegov glavni nedostatak. Knjiga namijenjena prvenstveno čitateljima mlađeg uzrasta u ovoj ekranizaciji zadovoljila je producente, ali nakon odgledanog trećeg dijel ostaje osjećaj praznine.

Ovaj treći dio ‘Hobit: Bitka pet vojski’ nije ni pretjerano dug, i radnja mu je jednostavna i lagana za praćenje. Nema mnoštva sporednih likova, koji su se u međuvremenu izgubili ili nestali, a priču vode glavni likovi. Peter Jackson suvremeno vlada suvremenom tehnologijom, ali ništa više od toga. Njegovi računalni maheri sve će napraviti što se od njih zatraži, ali još uvijek sve je na nivou već poznate priče, ali bez začudne atmosfere po kojoj je Peter Jackson karakterističan. Kao što je već rečeno, očekujem pravog filmskog ‘Hobita’ i to u jednom dijelu.

Ljubljana, 02.01. 2015., Robert Jukić