Diplomacija
Diplomatie (2014.)
Redatelj: Volker Schlöndorff
Glumci: André Dussollier, Niels Arestrup, Burghart Klaußner, Robert Stadlober
Žanr: drama
Trajanje: 84 minuta
Država: Francuska, Njemačka, Izrael

Diplomacije - Poster ; Ustupio DF
Diplomacije – Poster ; Ustupio DF

Sadržaj:
Neposredno pred zoru Dietrich von Choltitz, njemački vojni guverner Pariza, spreman je izvršiti naredbu Adolfa Hitlera o dizanju glavnog grada Francuske u zrak. Mostovi i spomenici uskoro će eksplodirati. Ipak, Pariz nije uništen. Iz kojih je razloga Dietrich von Choltitz odbio prenijeti Hitlerovo naređenje, usprkos bezgraničnoj odanosti Trećem Reichu? Je li Raoul Nordling, švedski konzul i general u Parizu utjecao na to da se general predomisli?

Nagrade i festivali:
Valladolid International Film Festival 2014. – najbolji redatelj, najbolji glumac (Niels Arestrup)

Diplomacija – Movie Site
Diplomatie – IMDb

Igra oponašanja
The Imitation Game (2014.)
Redatelj: Morten Tyldum
Glumci: Benedict Cumberbacht, Keira Knightley, Charles Dance
Žanr: biografski, drama, triler
Trajanje: 114 minuta
Država: Velika Britanija, SAD

Sadržaj:
Film ‘Igra oponašanja’ snimljen je prema istinitoj priči Alana Turinga, genijalnog britanskog matematičara i informatičara koji je tijekom Drugog svjetskog rata uspio dekodirati šifrirani komunikacijski sustav kojeg su nacisti koristili u međusobnoj komunikaciji. Jednako intrigantan bio je i njegov privatan život. Pobjednik prema izboru gledatelja festivala u Torontu!

Igra oponašanja – Movie Site
The Imitation Game – IMDb

Sedmi sin
Seventh Son (2014.)
Redatelj: Sergey Bodrov
Glumci: Julianne Moore, Kit Harrington, Jeff Bridges, Alicia Vikader
Žanr: avantura, obiteljski, fantazija
Trajanje: 102 minuta
Država: SAD

Sadržaj:
Mladić po imenu Tom sedmi je sin sedmoga sina te posjeduje moći koje drugi nemaju. O svom plemenitom porijeklu ne zna ništa sve dok ga sudbina ne spoji s vitezom koji će ga naučiti kako se treba boriti protiv zla, čiji su znaci svugdje oko nas. Film ‘Sedmi sin’ ekranizacija je popularnog fantasy serijala ‘The Last Apprentice’ Josepha Delaneya. Novi blockbuster producenata kino hitova ‘300’ i ‘Godzilla’!

Sedmi sin – Movie Site
Seventh Son – IMDb

Snježna kraljica 2
Snow Queen 2 (2014.)
Redatelj: Alexey Tsitsilin
Glumci: Željko Duvnjak, Jasna Bilušić, Nina Kraljić, Mirela Brekalo Popović, Goran Malus, Branko Smiljanić, Ivan Glowatzky
Žanr: animirani
Trajanje: 78 minuta
Država: Rusija

Sadržaj:
Nakon što je pomogao Gerdi i Kaiju, simpatični trol Orm vratio se u svoju zemlju u kojoj se ne može pomiriti sa životom rudara na koji je osuđen kao ni sa svakodnevnim nepravdama koje mora trpjeti.
Orm izlaz vidi u vjenčanju s princezom pa počinje svima lagati kako bi do nje došao. No, sa svakom laži koju izgovara, njegov zli dvojnik, Snježni kralj, postaje sve veći i jači. Bajkovit nastavak prošlogodišnjeg animiranog hita ‘Snježna kraljica’ oduševit će nas i ove zime!

Snježna kraljica 2 – Facebook
Snow Queen 2 – IMDb

Svakodnevna pobuna
Everyday Rebellion (2014.)
Redatelj: Arash T. Riahi, Arman T. Riahi
Glumci: Andy Bichlbaum, Mike Bonanno, Srdja Popovic, Inna Shevchenko
Žanr: dokumentarni
Trajanje: 118 minuta
Država: Austrija, Švicarska

Sadržaj:
“Prvo vas ignoriraju, onda vam se smiju, onda se bore s vama, a onda vi pobijedite”, govorio je Ghandi. Njegove riječi kao da su nadahnule braću Arasha i Armana Riahija da snime ‘Everyday Rebellion’, dokumentarni film o modernim i kreativnim oblicima nenasilnog otpora i građanskog neposluha koji mijenjaju svijet.
Što imaju zajedničko pokret Occupy sa srpskim pokretom Otpor! ili Arapskim proljećem? Postoji li veza između iranskog pokreta za demokraciju i sirijske borbe? A što veže ukrajinske toples aktivistice Femen i prosvjede protiv vlade u Egiptu?
‘Everyday Rebellion’ dokazuje da, iako su razlozi za ustanak u tim zemljama različiti, kreativne nenasilne taktike koje se koriste čvrsto su povezane. ‘Everyday Rebellion’ je dokumentarac i krosmedijski projekt koji slavi moć i raznolikost kreativnih nenasilnih prosvjeda i građanskog neposluha diljem svijeta, kakve možemo vidjeti na primjerima u Španjolskoj, Iranu, Siriji, Ukrajini, SAD-u, Velikoj Britaniji i Srbiji. U filmu se analiziraju metode nenasilnog otpora i prikazuju akcije i razmišljanja aktivista ukrajinskog Femena, srpskog Otpora, američkog Occupy, španjolskih Indignadosa, Arapskog proljeća, Zelene revolucije u Iranu, britanske grupe Everything Is OK….

Nagrade i festivali:
BIOGRAFILMFESTIVAL 2014, Bologna – Audience Award
CINEMA FOR PEACE 2014 – Most Valuable Documentary of the Year Winner
CPH:DOX – Copenhagen International Documentary Festival – Politiken Audience Award

Svakodnevna pobuna – Movie Site
Everyday Rebellion – IMDb

Most na kraju svijeta
Most na kraju svijeta (2014.)
Redatelj: Branko Ištvančić
Glumci: Aleksandar Bogdanović, Sanja Radišić, Boro Stjepanović, Slaven Knezović, Jelena Perčin, Vlatko Dulić, Nela Kocsis, Đorđe Kukuljica, Slobodan Ćustić, Bora Nenić, Mijo Pavelko, Draško Zidar, Rada Mrkšić, Nikša Kušelj, Mile Ognjenović
Žanr: drama
Trajanje: 115 minuta
Država: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Francuska, Srbija

Sadržaj:
Sela bosanskih Hrvata su uništena i oni su nastanjeni u kućama hrvatskih Srba. Posebnom državnom uredbom, u srpske kuće trebaju se početi vraćati njihovi vlasnici, a Hrvate koji žive u njima čeka neizvjesnost. U toj jezivoj atmosferi, dogodi se misteriozni nestanak starca, pa policajac Filip (Aleksandar Bogdanović), i sam nastanjen u srpskoj kući, kreće u predanu istragu tijekom koje se suočava s vlastitim demonima prošlosti, a sve se vrti oko Mosta na kraju svijeta, kao simbola koji bi ih sve trebao spajati, a ne razdvajati.

Most na kraju svijeta – Movie Site
Most na kraju svijeta – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaYouTubeIMDb]