Ponedjeljak, 22. prosinca 2014. u 13:00 sati, Hrvatski prirodoslovni muzej
otvorenje izložbe Metamorfoza: san proždrljive gusjenice…priča o leptirima.

Metamorfoza - san proždrljive gusjenice ; Ustupio HPM
Metamorfoza – san proždrljive gusjenice ; Ustupio HPM

O izložbi:
Leptiri, a osobito danji, zbog svoje ljepote i lakog zapažanja pobuđuju pažnju ljudi. Promjene u okolišu imaju za posljedicu pad brojnosti leptira i drugih biljnih i životinjskih skupina, a zbog njihove ljepote i karizme za razliku od većine drugih skupina pad brojnosti danjih leptira i njihov nestanak s nekog područja čini gubitak biološke raznolikosti vidljiv svima.
Znanstvenici ih koriste kao objekte za dokazivanje različitih promjena u okoliši jer su dobri pokazatelji promjena koje se događaju u  zajednici u kojoj žive. Da bi zaustavili zabrinjavajući pad brojnosti danjih leptira a kroz njih i drugih životinja Europe mnoge zemlje predlažu mjere zaštite vrsta koje uključuju i brojne akcije edukacije stanovništa o važnosti očuvanja leptira a time i ostale biološke raznolikosti.
Izložbu će činiti kombinacija preparanih leptira, fotografija, crteža te filma. Uz same prikaze ove skupine životinja i njihove važnosti u okolišu bit će prikazani neki od rezultata i akcija petnaestogodišnjih znanstvenih istraživanja djelatnika Hrvatskoga prirodoslovnoga muzeja na zaštiti ove ugrožene skupine životinja. Izložba je znanstveno – popularna, dostupna svim uzrastima, od predškolskih grupa do odraslih posjetitelja.

[izvor informacije Hrvatski prirodoslovni muzej]