Egzodus: Bogovi i kraljevi
Exodus: Gods and Kings (2014.)
Redatelj: Ridley Scott
Glumci: Christian Bale, Aaron Paul, Joel Edgerton
Žanr: povijesni spektakl
Trajanje: 151 minuta
Država: Velikia Britanija, SAD, Španjolska

Egzodus: Bogovi i kraljevi - Poster ; Ustupio Blitz
Egzodus: Bogovi i kraljevi – Poster ; Ustupio Blitz

Sadržaj:
Christian Bale kao Mojsije i Joel Edgerton kao Ramzesa II dvoje su nerazdvojnih prijatelja koji su odrasli zajedno. No sudbina im je namijenila sasvim drugačije uloge. Spletom okolnosti postat će smrtni neprijatelji, ali i svjedoci najvećih čuda u ljudskoj povijesti. Raskošni povijesni spektakl autora ‘Gladijatora’, genijalnog Ridleya Scotta!

Egzodus Bogovi i kraljevi – Movie Site
Exodus Gods and Kings – IMDb

Serena
Serena (2014.)
Redatelj: Susanne Bier
Glumci: Bradley Cooper, Jennifer Lawrence
Žanr: drama
Trajanje: 109 minuta
Država: SAD, Francuska, Češka

Sadržaj:
Čim ju je ugledao, imućni George Pemberton (Bradley Cooper) zaljubio se u prelijepu Serenu (Jennifer Lawrence). Nakon vjenčanja koje je ubrzo uslijedilo, njih dvoje uživaju u zajedničkom životu i svim blagodatima koje im nudi materijalna sigurnost sve dok oboje ne shvate da Serena ne može imati djecu. Situacija postaje još gora kad ona sazna da George ima nezakonitog sina kojeg joj nikada nije spomenuo. Film ‘Serena’ snimljen je prema istoimenom bestselleru Rona Rasha. Najjača glumačka imena današnjice, Jennifer Lawrence i Bradley Cooper, dokazat će da ljubav, koliko god bila velika, nije ponekad dovoljna za sreću.

Serena – Movie Site
Serena – IMDb

Samba
Samba (2014.)
Redatelj: Olivier Nakacke, Eric Toledano
Glumci: Omar Sy, Charlotte Gainsbourg, Tahar Rahim
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 120 minuta
Država: Francuska

Sadržaj:
Samba je Senegalac koji je kao ilegalni imigrant došao u Francusku prije 10 godina i od tada radi različite fizičke poslove. Alice je uspješna menadžerica koja je nedavno doživjela burn out i psihički pukla od stresa. Oboje se, svatko na svoj način, bore kako bi se izvukli iz svojih besperspektivnih života. Samba je spreman učiniti sve ne bi li dobio radnu dozvolu, dok se Alice pokušava vratiti rutini svakodnevnice. Jednoga dana sudbina ih spoji. Šarmantna komedija o prijateljstvu i ljubavi koji ne biraju ni vrijeme ni mjesto.

Samba – en.unifrance.org
Samba – IMDb

Medvjedić Paddington
Paddington (2014.)
Redatelj: Paul King
Glumci:Nicole Kidman, Hugh Bonneville, Sally Hawkins; GLASOVI: Filip Juričić, Pero Juričić
Žanr: komedija, obiteljski
Trajanje: 95 minuta
Država: Velika Britanija, Francuska

Sadržaj:
Ovaj peruanski medvjedić svoje londonske avanture započinje kada se nađe sam i izgubljen na stanici Paddington. No, sreća mu se osmjehne kada ga pronađe obitelj Brown. Producent Harry Potter serijala predstavlja novi hit projekt – Medvjedić Paddington!!! Ekranizaciju kultne engleske serije slikovnica za djecu predškolske dobi čiji je glavni lik medo koji više od pet desetljeća oduševljava djecu diljem svijeta. Simpatični Paddington već godinama je klasični lik dječje književnosti.

Medvjedić Paddington – Movie Site
Paddington – IMDb

Djedica iza rešetaka
Get Santa (2014.)
Redatelj: Christopher Smith
Glumci: Warwick Davis, Stephen Graham, Jim Broadbent
Žanr: komedija
Trajanje: 102 minuta
Država: Velikia Britanija, SAD

Sadržaj:
Djed Mraz je razbio svoje saonice i u bijegu je pred policijom. Jedan će otac i sin odlučiti spasiti Božić i starog djedicu koji će se smjestiti ni više ni manje nego u njihovoj garaži. Ima li spasa za najtopliji praznik u godini i hoće li djedica završiti iza rešetaka?

Djedica iza rešetaka – Movie Site
Get Santa – IMDb

Turist
Turist / Force Majeure (2014.)
Redatelj: Ruben Östlund
Glumci: Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Clara Wettergren
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 118 minuta
Država: Švedska, Francuska, Norveška

Sadržaj:
Švedska obitelj putuje na skijanje u francuske Alpe na nekoliko dana. Sunce sija i planina je spektakularna, no tijekom ručka u lokalnom restoranu, iznenadna lavina okrene sve naglavačke. Dok ostatci objeda lete na sve strane, Ebba panično zaziva svog supruga Tomasa istovremeno nastojeći zaštititi svoju djecu. Tomas, u međuvremenu, bježi i spašava samog sebe pred lavinom. Katastrofa se ipak ne dogodi, no svijet ove obitelji uzdrman je do temelja. Brak Tomasa i Ebbe visi o niti dok Tomas očajnički nastoji povratiti svoju ulogu obiteljskog autoriteta.

Nagrade i festivali:
Golden Globes 2015 – nominacija za najbolji strani film
European Film Awards 2014 – nominacija za najbolji film i najboljeg redatelja
Cannes Film Festival 2014 – nagrada žirija (program Izvjestan pogled)

Turist – Movie Site
Turist / Force Majeure – IMDb

Francuskinje
Sous les jupes des filles (2014.)
Redatelj: Audrey Dana
Glumci: Isabelle Adjani, Alice Belaïdi, Laetitia Casta, Audrey Dana, Julie Ferrier, Audrey Fleurot, Marina Hands, Géraldine Nakache, Vanessa Paradis, Alice Taglioni, Sylvie Testud
Žanr: komedija
Trajanje: 116 minuta
Država: Francuska

Sadržaj:
Pariz. Prvih 28 dana proljeća. 11 žena. Majke, poslovne žene, djevojke, ljubavnice, supruge… Sve predstavljaju lice današnje žene: kompleksnost, radost, eksplozivnost, drskost, nepredvidivost… Ukratko, paradoksalnost, potpunu dezorijentiranost, definitivno puno života, jednostavno… ženu!

Francuskinje – Facebook
Sous les jupes des filles – IMDb

Kongres
Le congrès (2013.)
Redatelj: Ari Folman
Glumci: Paul Giamatti, Robin Wright, Harvey Keitel, Frances Fisher, Danny Huston
Žanr: animirani, drama, SF
Trajanje: 122 minuta
Država: Izrael, Njemačka, Poljska, Luksemburg, Belgija, Francuska

Sadržaj:
Robin Wright, holivudska glumica koja je nekad puno obećavala („The Princess Bride“, „Forrest Gump“) dobiva neočekivanu ponudu: tvrtka Mirramount Studios želi skenirati cijelo njezino biće u svoje kompjutere i otkupiti prava na njezinu sliku za astronomsku cijenu. Nakon što je skeniraju, studiju će biti dozvoljeno da s njezinim likom snimi koji god film želi s Robin u 3D-u, uključujući i sve blockbustere koje je ona odbila raditi tijekom svoje karijere. Studio također obeća da će nova 3D Robin biti zauvijek mlada u filmovima – uvijek će izgledati kao privlačna tridesetogodišnjakinja čija ljepota nikad neće ostariti. Zauzvrat, Robin će primiti znatnu količinu novca, ali će joj biti zabranjeno da se do kraja života pojavi bilo gdje u javnosti. Unatoč početnom otporu, Robin u konačnici potpisuje ugovor koji vrijedi sljedećih 20 godina…
Nagrade i festivali: European Film Awards

Kongres – Movie Site
Le congrès – IMDb

[izvor informacija CineStarCineplexxKino EuropaYouTubeIMDb]