Simon Sebag Montefiore
Jedne zimske noći

Originalni naslov: One Night in Winter
2013
Prijevod: Mirjana Valent
Broj stranica: 396
Jezik: Hrvatski
Godina izdanja: listopad, 2014
Uvez: Meki
ISBN 978-953-343-090-4
Mjere proizvoda: 123×190 mm
Izdavač: Znanje

Pročitajte prvo poglavlje!

Naslovnica knjige 'Jedne zimske noći'
Naslovnica knjige ‘Jedne zimske noći’

Dok Staljin i njegovi najbliži suradnici slave konačnu pobjedu nad Hitlerom, središtem Moskve začuju se pucnjevi: na kremaljskom mostu leže mrtvi mladić i djevojka, djeca ruske političke elite, koji su pohađali najekskluzivniju školu u Moskvi. Radi li se o ubojstvu? Ili je to urota protiv Staljina i sovjetske države? Po nalogu samoga Staljina sva su školska djeca uhićena i prisiljena svjedočiti protiv svojih prijatelja i roditelja. Taj jezivi lov na vještice ubrzo razotkriva politički nepodobne ljubavne afere i obiteljske tajne u svijetu gdje se i najmanja pogreška kažnjavala smrću.

Simon Sebag Montefiore (1965.) ugledni je britanski autor, povjesničar i romanopisac. Činjenica da su mu preci na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće kao izbjeglice napustili ruski imperij utjecala je na to da Simon Sebag Montefiore cijeli svoj život posveti zanimanju za Rusiju. Kao dopisnik je početkom 1990-ih izvještavao o ratovima i previranjima uzrokovanim padom Sovjetskog Saveza – od Gruzije i Čečenije do Moskve i Sankt Peterburga.

Montefiore je hrvatskoj publici dobro poznat kao autor višestruko nagrađivanih povijesnih studija Staljin – na dvoru crvenog cara i Mladog Staljina. Nastale su nakon neumornog, desetgodišnjeg proučavanja ruskih i gruzijskih arhiva, u kojima je otkrio i nepoznata sjećanja Staljinove majke. Istraživački rad zaslužan je i za stvaranje Sašenjke,fascinantne romaneskne panorame Rusije, a bio mu je i neposredna inspiracija. Njegove povijesne knjige proglašene su bestselerima na više od četrdeset jezika. Knjiga Staljin: na dvoru crvenog cara (Stalin: The Court of the Red Tsar) osvojila je 2004. nagradu British Book Award za najbolju povijesnu knjigu godine, a Mladi Staljin (Young Stalin) nagradu Costa Biography Award (Velika Britanija), potom LA Times Book (SAD) u kategoriji biografija, nagradu Bruno Kreisky (Austrija) za najbolju političku knjigu godine te Le Grand Prix de la Biographie Politique (Francuska), a prodana su i filmska prava.

[izvor informacije Znanje]