PRVI KONCERT PLAVOG CIKLUSA SEZONE 2014./2015. ZAGREBAČKE FILHARMONIJE

“Simfonija bi trebala biti kao svijet – obuhvatiti sve” –  poznata je izjava skladatelja Gustava Mahlera koja prenosi i čitavu filozofiju koju je primjenjivao pri stvaranju svoje glazbe.

Primjenjujući tu filozofiju kroz svojih jedanaest  simfonija (X. je ostala nedovršena), tom glazbenom žanru dao je novi umjetnički razvoj. Njegovu 3. simfoniju  izvest će Zagrebačka filharmonija u petak, 3. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i tako s Mahlerom otvoriti ovogodišnji Plavi ciklus.

Zagrebačka filharmonija ; Ustupila ZF
Zagrebačka filharmonija ; Ustupila ZF

Ovaj skladatelj kasnog romantizma dugo je tražio svoj put do publike – iako za života nikad nije bio prihvaćen  u glazbenim krugovima, broj ne samo skladatelja, već i umjetnika na koje je utjecao, kao i popularnost koju na koncertnom repertoaru uživa danas, govori o važnosti njegova lika i djela u povijesti glazbe.

Glazbeno kompleksne, tehnički i instrumetalno zahtjevne, Mahlerove simfonije izazov su za svaki orkestar. Zagrebačka filharmonija tom se izazovu uspješno odazvala u srpnju 2012. – kada je ukupno 1100 izvođača, uključujući Slovensku filharmoniju, zborove i soliste  izvela spektakularnu  Mahlerovu 8. Simfoniju – Simfoniju Tisuće.

Na koncertu u petak, publika će imati priliku, ponovno u grandioznom izdanju, čuti Mahlerovu 3. Simfoniju – kompletan orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem maestra Davida Danzmayra;  mezzosporanistica Martina Gojčeta Silić u pratnji zborova Ivan Goran Kovačić i Zvjezdice.

Svi posjetitelji željni više informacija o velikom Gustavu Mahleru i njegovoj 3. Simfoniji  mogu na dan koncerta s početkom u 19.10 sati u Predvorju Velike dvorane prisustvovati uvodnom predstavljanju programa pod vodstvom muzikologa.

[izvor informacije Zagrebačka filharmonija]