GLAZBA SA SMRTONOSNIM POSLJEDICAMA!

Redatelj Shaul Shwartz
SAD / Meksiko
103 minute
2013. godina
POČETAK DISTRIBUCIJE: 9. LISTOPADA 2014.

Narco Cultura ; Ustupio Restart Label
Narco Cultura ; Ustupio Restart Label

SINOPSIS
U siromašnoj sredini lako se sve vrijednosti preokrenu naglavačke. Tamo gdje je život bezvrijedan, kriminalci lako postaju zvijezde.  To dobro znaju stanovnici meksičkog pograničnog grada Juáreza, jednog od najopasnijih mjesta na svijetu, središta obračuna narko katrela  u kojemu godišnje pogine više od 3600 ljudi. Međutim, ozloglašeni kriminalci i krijumčari droge tamo nisu samo neprijatelji policije, nego zvijezde popularne kulture – i to s obje strane granice, i u Meksiku i u SAD-u. Iz kulta kriminalaca razvio se cijeli glazbeni podžanr – narcocorrido – a iz njega i supkultura koja glorificira ubojstva, smrt, oružje…Koristeći glazbene obrasce tradicionalne meksičke glazbe, u narcocorridosima su opjevani beskrupulozni kriminalci i ekstremno nasilje narko kulture.  Dok se mladi zabavljaju uz pjesme Edgara Quintera koje za njih simboliziraju bijeg iz geta i siromaštva, ostvarenje dijaboličke verzije američkog sna u kojem je preprodaja droge izvor moći, novca i slave,  policajac Richard Soto pokušava svakoga dana iznova pronaći motivaciju za obavljanje svog opasnog i naizgled uzaludnog posla suzbijanja kriminala.

Narco Cultura je eksplozivan je i potresan pogled na utjecaj narko-kartela na svakodnevicu, ali i popularnu kulturu, iz perspektive pjevača narcocorrido glazbe koji sanja o slavi i člana ekipe za očevid iz Juareza koji stoji na prvoj crti meksičkog rata protiv droge. Svakodnevne životne drame koje ih okružuju redatelj Shaul Schwarz prikazuje s istančanim senzibilitetom, neprestano naglašavajući šizofrenu podvojenost meksičkog Juareza u kojemu policajac Soto strepi za svoj život zbog posla za koji se opredijelio i američkog El Pasa, s druge strane granice, u kojem ambiciozni pjevač Edgar Quintero zarađuje na tisuće dolara pjevajući o vrlinama narko svijeta.

Schwarz otkriva zastrašujuću meksičku svakodnevicu, ispunjenu leševima, konstantnim prijetnjama narko bandi i paraliziranim državnim aparatom koji se ne uspijeva suprostaviti njihovim brutalnim nasrtajima. Potresna je to slika mjesta u kojem su groblja prenapučena i veličanstvena, a gradske ulice puste.

Film su producirali Lars Knudsen i Jay Van Hoy (Beginners, Cold Weather) iz Parts & Labor te Todd Hagopian iz Ocean Size Pictures.

O REDATELJU
Shaul Schwarz, nagrađivani i cijenjeni fotoreporter , rođen je 1974. u Izraelu. Fotografsku je karijeru započeo u Izraelskom ratnom zrakoplovstvu. Nakon vojnog roka počeo je izvještavati iz Izraela i Zapadne obale, a 1999. preselio se u New York gdje i danas živi.
Radi kao samostalni fotograf za Reportage/Getty Images. Njegovi radovi pojavili su se u nizu međunarodnih izdanja, kao što su National Geographic Magazine, Newsweek, Time, New York Times Magazine, Geo, Paris Match, Stern, El Pais, GQ, Marie Claire i mnoga druga. Za izvještavanje o sukobima na Haitiju 2004. osvojio je dvije Nagrade World Press, a 2005. osvojio je prestižnu nagradu Visa D’or u Perpignanu za rad o imigrantima iz pojasa Gaze. U novije vrijeme Overseas Press Club dodijelio mu je Nagradu Robert Capa 2008.
Godine 2005., nakon nepreglednog niza kratkih reportaža za različite TV izvore, Schwarz je snimio svoj prvi dugometražni dokumentarni film „The Block“. Film prati posljednje mjesece u životima židovskih naseljenika u okupiranom pojasu Gaze, a prikazan je u izraelskim kinima. Schwarz je 2009. producirao niz kratkih filmova o dvojnicima slavnih osoba, koje je prikazao MSNBC. Trenutno radi na kratkom filmu koji će prikazati Mediastorm.org 2010. i često objavljuje kratke filmove na Time.com.

RECENZIJE

 „Narco Cultura“ je napeta, surova i fascinantna – uznemirujući pogled na pojavu pop (sub)kulture koja buja diljem Sjedinjenih Držama i Latinske Amerike. Trenutna situacija u Meksiku je jeziva, a „Narco Cultura“ je zastrašujući i otrežnjujući prikaz križanja nerazdvojnih veza kriminala i kulture.

Schwarz je sam svoj snimatelj čiji vizualni talent zadivljuje kao i njegove fotografije, a „Narco Cultura“ izgleda i lijepo i jezivo kada se policijska svjetla razliju mračnim gradskim ulicama u potrazi za još jednim odbačenim lešom.Indiewire

Meksički narko-kraljevi postaju zvijezde pop-kulture u ovom izvrsnom dokumentarcu.The Wrap

Unatoč teškoj temi, ovo je ustvari najljepši mogući film, čiji moćni prizori  pružaju izuzetan pogled na naoko prokleti grad. Priča je to koja slama srce – postoji li izlaz? Kao da ga nitko ne vidi, no glazbenike nije briga jer im karijera cvate. Nije to lak film, ali je važan.Alex Rivello (Badass Digest)

Kakva je krajnja korist od ekonomije čiji je najvažniji pokretač negiranje i slijepo uspinjanje na društvenoj ljestvici? „Narco Cultura“ bavi se ovim pitanjima, a ujedno ne zaboravlja na trenutke koji bi se u slabijim filmovima nazivali zabavom ili komičnim predahom.Steven Boone (rogerebert.com)

FESTIVALI I NAGRADE

Sundance film festival (SAD)
International Documentary Film Festival Amsterdam (Nizozemska)
Stockholm film festival (Švedska)
International film festival Berlin (Njemačka)

PRODUKCIJSKE INFORMACIJE
Godina proizvodnje: 2013
Zemlja proizvodnje: SAD / Meksiko
Trajanje: 103 minute

IZA KAMERE
Redatelj: Shaul Shwartz
Scenarist: Shaul Shwartz
Direktor fotografije:  Shaul Shwartz
Montažeri: Bryan Chang, Jay Arthur Sterrenberg
Glazba: Jeremy Turner
Producenti: Jay Van Hoy, Lars Knudsen, Todd Hagopian

Narco Cultura – IMDb

[izvor informacije Restart Label]