Nova premijera u Kazalištu „Komedija“, u subotu 27., i u nedjelju, 28. rujna u 19:30 sati
opereta Ive Tijardovića
SPLI’SKI AKVAREL
Redatelj: Richard Simonelli
Dirigent: Krešimir Batinić

Spli'ski akvarel - Plakat ; Ustupila Komedija
Spli’ski akvarel – Plakat ; Ustupila Komedija

Bit će to peto uprizorenje ovog klasika u Kazalištu Komedija. U ovoj operetno jednostavnoj priči o gorljivoj ljubavi dvoje mladih ljudi koja se ne može realizirati zbog mladićeva siromaštva, ali koja na kraju ipak završava sretno, glavne uloge tumače: Danijela Pintarić i Ana Zebić (Marica), Bože Jurić Pešić / Vladimir Garić / Nikša Radovanović / (Tonči), Đani Stipaničev / Antonio Franić (Lešandro), Nina Kaić Madić / Ana Kraljević / (Perina), te Jasna Bilušić / Sanja Marin, Vid Balog, Ervin Baučić, Dražen Bratulić, Nada Abrus i drugi.

Scenograf je Tomislav Ruszkowski, kostimograf Neven Mihić, a koreograf Dejan Jakovljević.
Sudjeluju zbor, orkestar i balet Kazališta Komedija.

„… mnoge arije iz „Spli’skog akvarela“ odmah su se nakon premijere 5. ožujka 1928. godine svidjele Splićanima“ zanimljivo je da premijera nije baš najbolje prošla, a oduševljenju gledalaca nije biko kraja poslije prve reprize. …

„Akvarel“, podjednako kao i „Floramye“, obiluje divnim melodijama. Sjetni ljubavni napjevi mijenjaju se sa živim ritmovima, a libreto koji je dočarao Bosnu i donio na pozornicu gazda Peru omoguićio je Tijardoviću da primijeni folklor iz drugih krajeva … I na taj se način Ivo Tijardović dokazao kao svestrani kompozitor koji nikako nije bio usko vezan za podneblje za koje je u prvo vrijeme pisao, već mnogo širi.

Jedna od svakako najljepših arija je napjev „O kućo mala“ iz prvog čina, te arija „Tonči, moj dragi Tonči“ koju pjeva Marica, a ta arija provlači se kao glavni motiv u cijeloj opereti. IOzuzetno veselo se doimaju arije „Perina štrambera“, te tropjev između Perine i dvojice mornara, Johnnyja i Willyja – „Johnny nou jesti, Willy nou piti“…“ (Iz knjige Jurice Körblera: Ivo Tijardović – Šjor Ivine vedre note“)

[izvor informacije Zagrebačko gradsko kazalište Komedija]