PROGLAŠENI FESTIVALSKI POBJEDNICI
Politički angažirana “Saga” osvojila glavnu nagradu 47. PIF-a

Laureat 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF je njujorška skupina WAKKA WAKKA s predstavom “Saga”. Dječji žiri najboljom predstavom proglasio je “Genijalnog genija” Kazališta lutaka Zadar, a od hrvatskih predstava nagrađene su i predstave “Ronilac bisera” te “Deveta ovčica”

Međunarodni žiri u sastavu: predsjednica Ivica Ozabalova (Slovačka), Jelena Sitar Cvetko (Slovenija) i dr.sc. Sanja Nikčević (Hrvatska) glavnu nagradu Milan Čečuk dodijelio je predstavi „Saga“ produkcije Wakka Wakka i Vizualnog kazališta Nordland. “Predstava je to koja dokazuje da lutkarska umjetnost i danas može biti iznimno politički angažirana i poticati svoju publiku na kritičko mišljenje, a sve to uz izvrsne pojedinačne kreacije u glumi, animaciji, oblikovanju svjetla i režiji”, istaknu je žiri.

Saga ; Ustupio PIF
Saga ; Ustupio PIF

Nagrada Tibor Sekelj za predstavu s najhumanijom porukom dodijeljena je poljskom Kazalištu Maska iz Rzeszova koje je u predstavi „Snježna kraljica“ dobro poznatu priču ispričalo prema originalu, jasno pokazavši da je dobro i zlo prisutno u svijetu, ali da je svaki pojedinac slobodan u svome izboru.

Nagradom za režiju nagrađen je Matija Solce, redatelj predstave „Mali daždevnjak prelazi cestu“ u izvedbi Kazališta lutaka Ljubljana. Žiri je u predstavi prepoznao jedan od novih mogućih suvremenih pristupa lutkarskoj umjetnosti kroz korištenje uobičajenih elemenata predstave na nov i poetičan način koji publiku uključuje kao sukreatora posebnog emotivnog doživljaja.

Shylo Oleksii nagrađen je za animaciju Petruške u predstavi „Petruška“ Kazališta lutaka Moskva, u kojoj je kroz odličan ritam, preciznost i korištenje svih mogućnosti ginjola ostvario odličan kontakt s publikom i pokazao kako u njegovim rukama klasičan lik Petruške i dalje živi.

Za animaciju je nagrađen i  Ivica Lučić u predstavi „Deveta ovčica“ , gdje je s lakoćom i šarmom stvorio punokrvni i kompleksan kazališni lik Devete ovčice.  

Dvije nagrade otišle su u ruke tima predstave „Ronilac bisera“ koja je nastala u koprodukciji Dječjeg kazališta Dubrava i Umjetničke organizacije LOFT (Lutkarska organizacija koju fakat trebamo). Za animaciju je nagrađena Morana Dolenc, koja je unutar minimalizma forme stolnog kazališta pokretom i glasom ostvarila više scenskih likova s različitim i jasnim karakterima, a za kreaciju lutaka Drago Dolenc za svoje likovno uvjerljive lutke jednostavnih oblika i jasnih boja.

Posebnu nagradu dobila je predstava „Deveta ovčica“ u režiji Ljudmile Fedorove u izvedbi Dječjeg kazališta Branko Mihaljević iz Osijeka za suodnos stvarnosti, lutke i djeteta. Klasična lutkarska predstava oplemenjena je elementima suvremenog kazališta i tretira dijete i njegove strahove ozbiljno, ali mu pomaže nositi se s njima duhovitom i toplom umjetničkom interpretacijom svijeta koji dijete okružuje.

Kao i svake godine, svoju odluku o najboljoj predstavio donio je i dječji žiri u sastavu Katarina Bulović, Marta Defar i Janko Vinožganić, koji je svoju nagradu dodijelio predstavi „Genijalni genije“ Kazališta lutaka Zadar u režiji Tamare Kučinović.

[izvor informacije PIF – Festival]