VELIKO FINALE PIF-A
Mudra i vesela “Kabanica” na dar vjernoj publici
Na samom kraju 47. međunarodnog festivala kazališta lutaka – PIF organizatori časte svoje vjerne gledatelje besplatnom izvedbom predstave “Kabanica” studenata UAOS, u 20 sati na Sceni Travno

Predstava “Kabanica” nastala kao je završni rad studenata 5. godine glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku te nam donosi u Hrvatskoj zapostavljenu izvedbenu formu: lutkarske predstave za odrasle. Odabir poznate Gogoljeve pripovijesti potaknut je dubinom, čistoćom rečenice, silinom atmosfere i živopisnim likovima.

Priča je to o skromnom titularnom savjetniku Akakiju Akakijeviču kojeg mehanizam bezlične svakodnevice i ljudske surovosti postavlja u bezizlaznu situaciju. Jačina nametnutih normi, obrazaca ponašanja i ustaljenosti, dovodi do dehumanizacije društva (lutke/odjeća/predmeti) spram neprilagođenog pojedinca (živi glumac), jedinog čovjeka među njima. Zvučnost Gogoljevih rečenica potaknula je animaciju riječi i zvuka i dala studentima mogućnost dočaravanja snažnih atmosfera i događaja.

Kabanica ; Ustupio PIF
Kabanica ; Ustupio PIF

“Diplomska predstava studenata glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku mudro je zaigrana i odlično animirana scenska igra, koja na pametan način stapa mladenaštvo i zrelost te sadržajni pesimizam i izvedbeni optimizam. Ujedno, ukazuje na beskrajne mogućnosti lutkarstva koje je davno nadraslo paravane, dvodimenzionalnu igru i “roštiljanje” štapnim lutkama”, rekla je kritika o predstavi.

Predstavu “Kabanica” pogledajte u 20 sati na Sceni Travno u sklopu završne svečanosti 47. PIF-a, kad će biti proglašeni i najbolji na ovogodišnjem PIF-u. Završna svečanost PIF-a dar je organizatora festivala svim vjernim gledateljima koji su minulih pet dana dupkom punili kazališne dvorane i ovacijama ispraćali gledatelje.

Zadnji dan 47. PIF-a otvara “Bambi”  u 11 sati u svom matičnom ZKL-u. Nakon što se Disneyev crtić ‘Bambi’ svima duboko urezao u pamćenje, ZKL se odlučio vratiti izvorniku Felixa Saltena, stavivši naglasak na očaranost, bezazlenost, upornost, nježnost, dražest, radost, oduševljenje i prijateljstvo. Nakon “Bambija” na posljednjoj ovogodišnjoj lutkarskoj radionici u EtnoArt galeriji možete napraviti marionete od papira.

U isto vrijeme u Centru Cvjetno teatar Puna kuća u suradnji sa Scenom Amadeo predstavlja “Ogledalce, ogledalce… ili o mački koja je mislila da je pas i psu koji je mislio da je mačka”. Predstava priča priču o tri siromašne sestrice, njihovom psu i mački.

Prije same završne svečanosti, u 18:30 sati na Cvjetnom trgu predstavljaju nam se najmlađe lutkarske snage na “Malim lutkarima na 47. PIF-u “.

[izvor informacije PIF – Festival]