U petak je zaključen program 19. Splitskog filmskog festivala. Ciklus na ovogodišnju temu nadzora završio je radionicom Zaštita privatnosti – kome to (ne) treba. Radionicu su vodili Dubravka Dolenc, Igor Vulje i Jelena Bulum koji su stigli u ime Agencije za zaštitu osobnih podataka, a sudjelovali su i učenici Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Splita. Učenici su dobili slučaj zlostavljanja na internetu koji su trebali riješiti. Tom iznimno složenom i nažalost sve aktualnijem problemu pristupili su s maksimalnom ozbiljnošću te su uspješno pronašli niz mogućih rješenja. Najvažnije od svega je da su učenici osvijestili kome se mogu obratiti u slučaju da su sami ugroženi, ili je ugrožen netko drugi. Također, svi zajedno smo naučili da je edukacija ključna pri rješavanju ovog velikog problema, a Splitski filmski festival dao je svakako i svoj doprinos tome.

U kinoteci Zlatna vrata vidjeli smo i zadnji, šesti blok kratkometražnih filmova koji se natječu za nagradu. Na projekciji svog filma 9 tapes from the slaughterhouse bio je nazočan i redatelj Martin Paret. Program u kinoteci završen je dokumentarcem Zaleđeni čovjek na kojem je također nazočila njegova autorica – mlada urugvajska redateljica Carolina Campo-Lupo.

Zaleđeni čovjek ; Ustupio StFF
Zaleđeni čovjek ; Ustupio StFF

Projekcije u kinu Karaman krenule su već u 16 sati filmovima studenata sa splitskog UMAS-a – riječ je o ponovljenoj projekciji zbog velikog interesa publike koja je još jednom ispunila dvoranu. Nakon toga prikazan je i zadnji film dugometražne konkurencije – Atlas, poznatog francuskog fotografa Anotinea d’Agate, a program je zaključen švedskim filmom Nešto mora puknuti kojim je otvoren festival.

Čekamo još samo da žiri podijeli nagrade, što im obzirom na ovogodišnju konkurenciju neće biti nimalo lako. Na 19. izdanju Splitskog filmskog festivala prikazana su sveukupno 62 filma uključujući i one iz četiri popratna programa.  U natjecateljskom dijelu smo vidjeli 8 filmova u dugometražnoj konkurenciji i 38 u kratkometražnoj, a koja dva filma će osvojiti Grand Prix saznat ćemo večeras na svečanosti zatvaranja u kinoteci Zlatna vrata u 21 sat. Osim glavne nagrade bit će dodijeljena i posebna priznanja, a jedan od nagrađenih filmova bit će prikazan po završetku ceremonije. Dovoljno razloga da dođete na zatvaranje!

[izvor informacije Splitski filmski festival]