Animafest Zagreb 2014. predstavlja najbolji animirani film svih vremena i opus njegova autora

∎ Majstor animacije Jurij Norštejn – Bajka nad bajkama i drugi filmovi velikog animatora
∎ Animafest “Early Bird” – kupite ulaznice u pretprodaji, uštedite i pogledajte sve što vas zanima
∎ Simpozij Animafest Scanner 2014 – vodeći svjetski povjesničari i teoretičari animiranog filma u Zagrebu
∎ Od 3. do 8. lipnja 2014. u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol te Velikoj dvorani Školske knjige

Bajka nad bajkama ; Ustupio Animafest
Bajka nad bajkama ; Ustupio Animafest

U čast dobitnika Animafestove Nagrade za životno djelo 2014. godine, jednog od najuglednijih živućih svjetskih autora animiranog filma Jurija Norštejna (r. 1941., SSSR), Animafest 2014. u programu Majstori animacije priređuje retrospektivu njegovih radova. Najpoznatiji među njima svakako je film Bajka nad bajkama (1979.) koji su animacijski stručnjaci u dva navrata (1984. u Los Angelesu i 2002. u Zagrebu) proglasili najboljim animiranim filmom svih vremena, a osvojio je i Animafestov Grand Prix 1980. godine. Ovo ostvarenje prepoznatljive nostalgije i snažne liričnosti koristi se širokim rasponom tehnika specifičnih za animirani film, kao i onih iz drugih audiovizualnih umjetnosti, uvijek iznova zapanjujući gledatelje svježinom i emocionalnom dojmljivošću. Ništa manje značajan nije ni Ježić u magli (1975.) koji je svoje mjesto pronašao i u petominutnom sažetku cjelokupne ruske umjetnosti, znanosti i kulture na proteklim Olimpijskim igrama u Sočiju. Norštejnovo djelo ulazi u sve antologije najvažnijih ostvarenja druge polovice 20. stoljeća te se u cijelom svijetu animacije smatra jednim od najvećih dostignuća. Publika Animafesta 2014. imat će prilike vidjeti i 25. listopad – prvi dan (1968.) nadahnut sovjetskom avangardom, kao i animirani spektakl Bitka kod Keržence (1971.) temeljen na djelu slavnog skladatelja Rimski-Korsakova i ruskoj srednjovjekovnoj tradiciji. Bitka kod Keržence koju je Norštejn režirao s Ivanom Ivanov-Vanom prvi je dobitnik Animafestova Grand Prixa daleke 1972. godine. Iznimna su i danas rado gledana ostvarenja i Lisica i zec (1973.) te Čaplja i ždral (1974.) u kojima se očituje prepoznatljiv rukopis majstora koji tradiciju folklora, bajke i basne sa slavenskim senzibilitetom i inovativnim tehnikama povezuje u originalnu cjelinu. Najbolji dokaz Norštejnova perfekcionizma činjenica je da još od 1981. godine radi na svome životnom djelu – adaptaciji Gogoljeve pripovijetke Kabanica. U međuvremenu objavio je niz knjiga i eseja, osnovao studio SHAR te se, kao veliki uzor, posvetio edukaciji mlađih generacija. Nagradu za životno djelo Svjetskog festivala animiranog filma Animafest Zagreb za 2014. godinu Norštejnu je dodijelilo Vijeće festivala u sastavu: Darko Kreč (predsjednik), Vesna Dovniković, Pavao Štalter, Nikica Gilić, Marko Meštrović, Željko Sarić i Milan Blažeković.

Fotografije programa Majstori animacije – Jurij Norštejn na: http://animafest.hr/hr/press, pregled programa na: http://www.animafest.hr/hr/program

Jurij Norštejn bit će i jedna od tema Međunarodnog znanstvenog simpozija Animafest Scanner 2014. koji će se u sklopu festivala održati 4. i 5. lipnja u Velikoj dvorani Školske knjige (Masarykova ulica 28). Ovaj skup novi je korak u Animafestovu kontinuiranom podupiranju znanstvenog interesa za animirani film, na koji ukazuje i u festivalskom svijetu jedinstvena Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije pokrenuta 2002. godine. Prvi dobitnik te nagrade, najugledniji svjetski povjesničar animiranog filma, autor seminalnog djela Cartoons: One Hundred Years of Cinema Animation i stari prijatelj Animafesta Giannalberto Bendazzi na simpoziju Animafest Scanner 2014. govorit će o historiografiji animiranog filma. Među izlagačima je i vodeći teoretičar animacijskih studija Paul Wells iz čijeg se bogatog opusa može izdvojiti nezaobilazna studija Understanding Animation. Wells će u Zagrebu predavati o studiju Mackinnon & Saunders, poznatom po lutka-filmu koji se nalazi i u središtu tematskog programa ovogodišnjeg Animafesta. O lutka-filmu govorit će i Midhat Ajanović-Ajan, bosansko-švedski filmolog i animator koji je obnašao i funkciju programskog direktora zagrebačkog festivala, dok će nova čitanja opusa Jurija Norštejna ponuditi Mikhail Gurevič i Nobuaki Doi. Znanstvenici iz Kine, Australije i Velike Britanije raspravljat će i o proširenoj animaciji te aktualnim trendovima animacijskih studija. Počasni prvi izlagač bit će, pak, Marcel Jean – ravnatelj festivala u Annecyju i ovogodišnji dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije koji će se skupu obratiti s razmišljanjem o mogućnostima boljeg povezivanja svjetskih festivala i teorije animacije. Namjesto suhoparnog akademskog okupljanja, Animafest Scanner 2014. iskoristit će festivalsku atmosferu kako bi se recentni istraživački dosezi kroz 16 predavanja podijelili s autorima, producentima i drugim protagonistima umjetničke prakse, ali i s mnogobrojnom publikom koja je pozvana pratiti izlaganja vrsnih predavača koji osim što znaju podučiti, umiju i zabaviti slušatelje. Animafest Scanner 2014. organizira se u suradnji s ASIFA-om Austrija, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, AG Animation Društva za medijske studije (GfM), Odsjeka za kazalište, film i medije Sveučilišta u Beču i Sveučilišta Webster u Beču. Skup moderiraju umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić te filmolozi Franziska Bruckner, Holger Lang, Irena Paulus, Hrvoje Turković i Nikica Gilić. Povijesni i aktualni trendovi, brojne perspektive i pristupi, novi pronalasci u brzorastućem polju animacijskih studija te zanimljivi predavači – sve to publici nudi simpozij Animafest Scanner 2014. čiji je primarni cilj stvaranje sinergije teorijskog i praktičnog diskursa o animaciji, zbog čega je vremenski i tematski smješten upravo u kontekst projekcija, izložba i preostalih programa Animafesta 2014.

Ulaznice za Animafest Zagreb 2014. dostupne su već danas u pretprodaji po nižim cijenama!

Early Bird iskaznica koja omogućuje ulaz na sve festivalske projekcije osim svečanog otvaranja može se kupiti do 23. svibnja po cijeni od 150 kuna.
Obiteljska Early Bird iskaznica 1+1 (jedan roditelj i jedno dijete) koja omogućuje ulaz na sve projekcije primjerene djeci stoji 80 kuna, a 2+1 (jedan roditelj i dvoje djece) 120 kuna. Early Bird iskaznice kupite putem sustava Entrio na poveznici:
https://www.entrio.hr/event/svjetski-festival-animiranog-filma-animafest-zagreb-2014-1477
Redovne cijene ulaznica (nakon 24. svibnja):
Iskaznica ANIMATE (ulaz na sve projekcije osim svečanog otvorenja): 200 kuna
Iskaznica ANIMATE za učenike, studente, umirovljenike i osobe s invaliditetom: 180 kuna
Obiteljska iskaznica 1+1 (ulaz na sve projekcije primjerene djeci, 1 roditelj i 1 dijete): 100 kuna
Obiteljska iskaznica 2+1 (ulaz na sve projekcije primjerene djeci, 1 roditelj i 2 djeteta): 150 kuna
Pojedinačna ulaznica Veliko natjecanje i Best of Animafest: 30 kuna
Pojedinačna ulaznica ostali programi: 25 kuna
Pojedinačne ulaznice u online prodaju kreću 12. svibnja. 

24. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2014., kratkometražno izdanje, održava se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol. S više od 400 filmova u svim programima Animafest 2014. nudi potpuni pregled svjetske animacijske scene, od snažnih kinematografija, velikih imena, oskarovaca i svjetskih premijera, preko rijetkih radova iz afričkih zemalja, mladih talenata i studenata, do retrospektiva majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena, velikog tematskog programa lutka-filma, znanstvenog skupa Animafest Scanner s globalno uglednim stručnjacima i bogatog popratnog programa koncerata, izložbi i razgovora s autorima.

VIŠE INFORMACIJA
www.animafest.hr
www.facebook.com/AnimafestZagreb
https://twitter.com/Animafest_Zg
www.youtube.com/user/AnimafestZagreb

[izvor informacije Animafest]