Sisak Eko Film Festival
Sedmi SEFF

Programi ovogodišnjeg sedmog po redu Sisak Eko Film Festivala počinju u srijedu, 14. svibnja u Sisku, pa se nastavljaju u Hrvatskoj Kostajnici, Bosanskoj Otoci, Bosanskoj Krupi, Bihaću, Kulen Vakufu…, ukupno u tridesetak mjesta Unsko-sanskoga kantona u Bosi i Hercegovini odnosno Sisačko-moslavačke županije u Hrvatskoj, koje rijeka Una više spaja nego razdvaja. Međunarodni festival kratkog ekološkog filma ima tako i svoj putujući dio, kada festivalski tim i volonteri sjedaju na bicikle i obilaze bogatu i lijepu prirodu ovoga kraja. I, naravno, u svakom od tih mjesta prikazuju odabrane filmove. Na sam Dan rijeke Une se na Štrbačkom buku održava i izložba fotografija Nikole Šolića.

Sedmog dana SEFF-a, 21. svibnja, sada opet u Sisku, u 18.00 sati na programu su filmovi u prvoj od cjelina, nazvanoj Posebni, a bit će prikazani Svemirsko znanstveno putovanje Jasne Burić, Planet RE:think Eskila Hardta, Lady Urmia Mohammada Ehsanija, Flying away Simeona Tsoncheva, IRIRIA – Nina Tierra Carmela Camillia i Više od meda Markusa Imhoofa.

Sedmi SEFF ; Ustupio HFS
Sedmi SEFF ; Ustupio HFS

U petak, 23. svibnja program se nastavlja prikazivanjem odabranih radova selektora sedmog SEFF-a Silvia Mirošničenka pa će tako publika vidjeti filmove Edo Maajka – Sevdah o rodama, Ophodar pruge, Snovi na peronu djetinjstva, Prozor na život i Čuvar tegljača. Bit će promovirana i knjiga Kuda idu divlje svinje – Subverzivna poetika Ive Štivičića i Ivana Hetricha.

U subotu, završnog dana sedmog SEFF-a, u 17.00 sati na redu je druga cjelina, Dječji program, u kojem će gledatelji moći vidjeti filmove Priroda je tajna koju trebamo čuvati Tea Vukšana i Sare Cuklin, Parched Jessice Channer, Ecobalance Denizcana Yuzgula, The tree Mariusa Krivičiusa, Lutak u šumi Petra Mijatovića i Tesse Šolaja, Small world energy Nilesa Heckmana i Recycle, resue, reduce Kerolien Soete.

U 18.00 sati, u trećoj cjelini ili Službenom programu prikazat će se sedamnaest filmova, a među njima su i Requiem 2019 Rutgera Hauera i Sil Van Der Woerd, Even one can save the world Gjergja Kalaja, I biciklisti su ljudi Miloša Tomića, Last ark Brune Depetrisa, Upozorenje Ante Kuštre, World energy crisis Nilesa Heckmana (ima filmove u kategoriji Dječjeg i Službenog programa), The movement Michaela Rittmannsbergera, Živjeti s prirodom Mije Jaića, Četiri nijanse zelene Doroteje Rosić, Posljednji splavar Drage Toromana, Second wind Sergeja Tsyssa, Poplavni pašnjaci Lonjskog polja Ivana Jukića, Uhu Mariusa Krivčiusa (još jednog autora s radovima u kategorijama Dječjeg i Službenog programa), Zaštita rijeke Odre i Turopolja Mladena Smolčeca, After the rain Biljane Garvanlieve, Hrana kao lijek – maslina Jasne Burić (koja ima film i u Posebnom programu) te Aladin i čarobna kanta Žikice Jovanovića.

Festival je natjecateljski, pa svi prikazani filmovi u svim programima imaju jednaku šansu za osvajanje nagrada. Posebnost je festivala njegov putujući značaj, širenje medijske kulture i posebno filma među gledatelja, pa posebno raduje da se uvodni, biciklistički dio, kojim SEFF započinje, nastavlja i nakon službenog zatvaranja jer se programi šire kroz regiju praktično cijele godine.

SEFF je i zanimljiva kombinacija edukativno-ekoloških sadržaja i promocije zdravlja i zdravih oblika života ali i unapređenja ekološkog turizma u Sisačko-moslavačkoj županiji, a unatrag tri godine, širenjem dijela programa na susjednu Bosnu i Hercegovinu, i važan oblik kulturne suradnje između dvije države.

I svakako, iznad svega, svečanost svih oblika i vrsta filma posvećenog ekologiji.

Duško Popović

[izvor informacije www.hfs.hr]