Izložba jednog od najpoznatijih umjetnika 20. Stoljeća, Salvadora Dalíja, održati će se ovoga ljeta u Zavičajnom Muzeju grada Rovinj.

Ovo jedinstveno predstavljanje grafike iz njegova dva najopsežnija opusa “Biblija Sacra” i “Božanstvena komedija”, u preljepom istarskom biseru, trajati će čak 6 mjeseci, od 25. travnja pa sve do 5. Listopada.

Salvador Dalí za sobom je ostavio veliki trag na mnogo područja umjetnosti. Radovi mu se nalaze u europskim i američkim muzejima te izložbama postavljenim diljem svijeta.

ZMGR: Salvador Dali
ZMGR:Salvador Dalí

Izložba koja će se ovog ljeta održati u Rovinju ima i specifičan edukativni karakter, jer se kroz grafike posjetitelj izložbe upoznaje Dalíjevim viđenjem sadržaja Biblije i Danteove “Božanstvene komedije”, a zbog same tehnike koju je umjetnik upotrijebio, ovi radovi zauzimaju vrlo posebno mjesto u Dalíjevom stvaralaštvu. Izložba je do sada vidjelo više od 100.000 ljudi u Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori.

Postavku čini izbor preko 130 Dalíjevih grafika iz opusa “Božanstvena komedija” iz 1964. godine i “Biblija Sacra” iz 1967. Jedna potpuna dekompozicija drvoreza “Božanstvene komedije” iz 70 grafičkih otisaka i Dalíjev kip Dantea.

Oba ciklusa, kao i njihova stilska raznovrsnost i prilagođavanje likovnog izraza pojedinačnim ilustriranim prizorima, uz poznavanje tekstova, posebno ističe osobni pogled umjetnika na Bibliju – Knjigu nad knjigama i “Božanstvenu komediju” jedno od najpoznatijih srednjovjekovnih književnih dijela, čije se vrijeme nastanka smatra 1309. godina.

Izložba će se moći posjetiti od 25. travnja do 5. listopada, svaki dan osim ponedjeljka, od 10:00 – 14:00 te od 18:00 do 22:00.

Cijene ulaznica su sljedeće: za odrasle osobe – 40 kuna, za umirovljenike, studente i srednjoškolce – 35 kuna, za učenike osnovne škole – 25 kuna, a djeca do 10 godina imaju besplatan ulaz. Za grupnu kupovinu cijena ulaznica iznosi 35 kuna (školske grupe imaju besplatno vodstvo).

Ulaznice će se moći kupiti u muzeju.

Rovinj je uz, Poreč i Pulu, vodeća turistička destinacija u Istri. Kroz povijest je bio važna ishodišna točka kulture i umjetnosti te se navodi kao grad u kojem su počeli djelovati brojni likovni umjetnici, skladatelji i znanstvenici. Njegovu su ljepotu posebno cijenili umjetnici koji su na ovom mjestu slikali najljepše motive i izlagali ih na Grisiji – Rovinjskoj ulici umjetnika.

Upravo zbog toga, Rovinj se pokazao kao idealna destinacija za predstaviti djela ovog jedinstvenog umjetnika koji je trag u svijetu ostavio ne samo svojim djelima već i svojom upečatljivom osobnošću. Sam Dalí se možda nije osobno uvjerio u ljepotu Rovinja no njegova umjetnost će se zasigurno uklopiti u pomalo tajanstveni štih ovog grada budući da je odrastao u slično sredozemnom ribarskom gradu, a mnogi od njegovih radova su odraz scena iz tog krajolika.

Salvador Dalí (1904. – 1989.) se već kao adolescent počeo interesirati za grafiku i ilustracije, međutim vrlo je malo dijela sačuvano iz tog razdoblja. Tridesetih godina prošlog stoljeća, kao nadrealista, počinje se aktivno baviti ilustracijom knjiga i stvara remek dijela kao što su “Faust” i “Život je san”.

Dalí je postao jedan od najistaknutijih predstavnika Nadrealizma. U razdoblju od deset godina, tijekom kojih je održavao konstantan kontakt sa nadrealistima, Dalí je uveo apsurd i ludost u suštinsku bit umjetnosti.

[izvor informacije Zavučajni muzej grada Rovinja]