Od Lisinskog do Olivera, koncert Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem dirigenta Krešimira Batinića je koncert hrvatske glazbe za mladu publiku u okviru tradicionalnog Tjedna glazbe, koji HGM organizira u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog. To je prvi u nizu glazbenih događaja posvećenih šezdesetoj obljetnici Hrvatske glazbene mladeži i četrdesetpetoj obljetnici Međunarodnog kulturnog centra HGM u Grožnjanu koje obilježavamo u 2014. godini.

Visoki pokrovitelj obilježavanja ovih svečanih obljetnica je predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović.

Tjedan glazbe za mlade 2014 ; Ustupila ZF
Tjedan glazbe za mlade 2014 ; Ustupila ZF

O tjednu glazbe za mlade

Tjedan glazbe za mlade je projekt posvećen mladoj publici koji Hrvatska glazbena mladež tradicionalno organizira u suradnji sa Zagrebačkom filharmonijom i Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog. U 2014., godini kada HGM obilježava šezdesetu obljetnicu rada i četrdesetpetu obljetnicu osnutka Međunarodnog kulturnog centra HGM u Grožnjanu posvećen je hrvatskim skladateljima od Lisinskog do Olivera.

Cilj svake koncertne izvedbe Tjedna glazbe za mlade je stvaranje glazbenog doživljaja u velikoj koncertnoj dvorani uz profesionalni orkestar, pod vodstvom mladoga dirigenta. Koncerti imaju edukativni karakter, a programi su izborom djela prilagođeni mladima.

U sklopu Tjedna glazbe za mlade redovito se održava likovni natječaj Radost slikanja uz glazbu na koji su ove godine pristigli radovi učenika na temu hrvatskih skladatelja. Odabrani radovi će biti izloženi u predvoruju Velike dvorane KDVL.

Koncerti Od Lisinskog do Olivera, pod ravnanjem dirigenta Krešimira Batinića održat će se u Velikoj dvorani KDVL u četvrtak, 10. travnja u 11 sati i petak, 11. travnja u 11 i 19.30 sati.

Zagrebačka filharmonija
Vokalni sastav Muzičke akademije u Zagrebu

Solisti:
Martina Gojčeta Silić, mezzosopran
Vanda Winter, glumica
Mykolas Gorodiski, baletni plesač

Program:

Vatroslav Lisinski (1819. – 1854.)
Porin, uvertira (1851.)

Ivan Zajc (1932. – 1914.)
U boj, u boj, zbor iz opere Nikola Šubić Zrinski (1876.)

Fran Lhotka (1883. – 1962.)
Đavo u selu, balet – varijacija Đavla (1935.)

Boris Papandopulo (1906. – 1991.)
Hommage à Bach, za simfonijski orkestar (1972.)

Stjepan Šulek (1914. – 1986.)
2. klasični koncert za gudače, završna fuga (1952.)

Milko Kelemen (1924.)
Konstelacije, za komorni orkestar, 3. stavak (1959.)

Stanko Horvat (1930. – 2006.)
Šum krila, šum vode, kantata za sopran i orkestar, 2. stavak (1992.)

Ivica Krajač / Karlo Metikoš / Miljenko Prohaska
Ave Maria, iz rock opere Gubec beg

Ivo Josipović (1957.)
Samba brevis (1985./2002.)

Tomislav Oliver (1987.)
Obsidienne (2010.)

Šest desetljeća djelovanja Hrvatske glazbene mladeži

Počeci djelovanja Hrvatske glazbene mladeži sežu u daleku 1953. godinu kada je grupa uglednih hrvatskih glazbenika osnovala Društvo prijatelja muzike koje će 1954. prerasti u organizaciju Muzičke omladine, a osam godina kasnije, 1962., Muzička će omladina postati članicom Međunarodne federacije – danas Jeunesses Musicales International.

Priča o šest desetljeća postojanja Hrvatske glazbene mladeži priča je o stotinama tisuća mladih svih uzrasta, koji su otkrivali smisao glazbe i njenim su sadržajima iz generacije u generaciju prenosili ideju zajedništva. Misao vodilja od samog početka bila je predstavljanje mladih umjetnika, odgoj mlade publike, proširenje i poboljšanje glazbene nastave putem programa koji su obilazili škole u Zagrebu i Hrvatskoj; osnivanje muzičkih slušaonica i tribina.

U proteklim je desetljećima HGM je organizirao koncerte, kazališne predstave, posebno pripremljene priredbe edukativne naravi, susrete s umjetnicima, izložbe, promocije mladih  glazbenika, međunarodnu razmjena mladih glazbenika i poticao njihovo sudjelovanje u međunarodnim projektima poput Svjetskog zbora, Svjetskog orkestra, Svjetskog jazz orkestra, pokrenuli smo rad mnogih ansambala od kojih su trenutno aktivni Kvartet Sebastian, HGM Jazz orkestar Zagreb i Komorni gudački orkestar Hrvatske glazbene mladeži. Organizacije HGM djeluju lokalno, u svim većim hrvatskim gradovima i svojim radom sudjeluju u objedinjavanju hrvatskoga kulturnog prostora.

Sa svrhom intenziviranja međunarodne aktivnosti Hrvatska glazbena mladež 1969. utemeljuje Međunarodni kulturni centar u istarskom gradiću Grožnjanu. Kroz 45 godina djelovanja ovaj je svojevrsni “kreativni laboratorij” postao dijelom kulturne karte Europe kao važno uporište razvoja i napredovanja kako mladih glazbenika, tako i likovnih, dramskih i filmskih umjetnika, kroz čije je radionice prošlo nekoliko desetaka tisuća mladih i njihovih mentora iz stotinjak zemalja.

1988. utemeljena je i Nagrada IvoVuljević, nazvana po jednom od utemeljitelja i počasnom predsjedniku HGM-a, a svake se godine dodjeljuje najuspješnijem mladom glazbeniku.

Odgajanje glazbene publike i pomoć mladim glazbenicima, koncentracija na umjetnost kao način življenja, bio je i ostao temelj svih aktivnosti i smisao postojanja Hrvatske glazbene mladeži koja se razvila u suvremenu nevladinu udrugu otvorenu novim hrvatskim, europskim i svjetskim kulturnim stremljenjima.

[izvor informacije Zagrebačka filharmonija]