Non stop
Non-Stop (2014.)
Redatelj: Jaume Collet-Serra
Glumci: Liam Neeson, Julianne Moore, Anson Mount
Žanr: akcijski triler
Trajanje: 106 minuta
Država: SAD, Francuska

Non stop - Poster ; Ustupio Blitz
Non stop – Poster ; Ustupio Blitz

Sadržaj:
Napeti akcijski triler sa Liamom Neesonom u glavnoj ulozi. Radnja filma odvija se na međunarodnom letu New York – London. Tijekom leta, američki savezni agent prima seriju prijetećih poruka: svakih 20 minuta bit će ubijen jedan putnik, sve dok se 150 milijuna dolara ne prebaci na tajni bankovni račun… Utrka s vremenom tek je počela.

)

Non stop – Movie Site
Non-Stop – IMDb

Majstori
Majstori (2013.)
Redatelj: Dalibor Matanić
Glumci: Areta Ćurković, Nikša Butijer, Goran Bogdan, Bojan Navojec
Žanr: komedija
Trajanje: 77 minuta
Država: Hrvatska

)

Sadržaj:
Keka je virtuozna domaćica koja pati zbog letargije u koju je ušao njen brak s Bajom. Da bi sve bilo gore, Keki se mahnito udvara Ilija, majstor za popravke koji svojom nespretnošću izaziva pravu apokalipsu gdje god se pojavi. Nakon što Baja napokon shvati Ilijine namjere i nakon što joj demoliraju cijelu kuću svojim nespretnim obračunima, Keka odlučuje napustiti obojicu muškaraca te odlazi na put tamo gdje je jedino donekle osjetila sreću – u malo primorsko mjesto gdje su ona i Baja bili na bračnom putovanju… Stvari se dodatno počinju komplicirati jer Keka zapne za oko Luji, atipičnom usamljenom ribaru-galebu…

Majstori – Blog
Majstori – IMDb

Dvojina
Dvojina (2013.)
Redatelj: Nejc Gazvoda
Glumci: Nina Rakovec, Mia Jexen
Žanr: drama
Trajanje: 102 minuta
Država: Slovenija, Hrvatska, Danska

)

Sadržaj:
Zbog vremenskih neprilika avion iz Danske je prisiljen sletjeti na slovenski aerodrom. Među putnicima je lijepa Dankinja Iben koja na putu do hotela upoznaje Tinu. Vožnja shuttle autobusa je Tinin ljetni posao i iako joj je najprije čudno, prihvati Ibeninu molbu da ju proveze gradom po noći. Iskrena ljubavna priča o dvije djevojke koje su se srele u pogrešnom trenutku – no bez obzira na to, susret ih učini sretnijim osobama.

Dvojina – Kolosej
Dvojina – IMDb

Najljepša je zemlja moja
Die Brücke am Ibar (2012.)
Redatelj: Michaela Kezele
Glumci: Zrinka Cvitešić, Misel Maticević, Andrija Nikčević, Slavko Štimac
Žanr: drama
Trajanje: 88 minuta
Država: Njemačka, Hrvatska, Srbija

)

Sadržaj:
‘Najljepša je zemlja moja’ naslov je filmske priče je o ljudima na Kosovu 1999. To je priča o nemogućoj ljubavi, o izgubljenom djetinstvu i nevidljivom neprijatelju koji još dugo nakon rata odnosi svoje žrtve. Kosovo, 1999. NATO bombardira bivšu Jugoslaviju. Mlada srpska udovica Danica živi sa svoja dva sina na srpskoj strani rijeke Ibar. Kad se ranjeni UCK vojnik Ramiz skloni u njezinu kuću, Danica mora donijeti odluku dali da mu pomogne ili ga preda srpskim snagama. Danica mu odlući pomoći, premda zna da time dovodi u opasnost sebe i svoju djecu… Redateljica i scenaristica filma je Michaela Kezele, njemačka redateljica hrvatskog porijekla. Ovo je njezin debitantski dugometražni igrani film. Njen diplomski kratki igrani film ‘Milan’ imao je velik uspjeh na međunarodnim filmskim festivalima i izmedju ostalog bio nominiran za studentskog Oscara.

Nagrade i festivali
Bavarian Film Awards, 2013. – nagrada za najbolju mladu redateljicu (Michaela Kezele)
Montréal World Film Festival, 2012. – nominacija Zlatni Zenit
Munich Film Festival, 2012. – nominacija za najbolju režiju i scenarij

Najljepša je zemlja moja – www.festivalscope.com
Die Brücke am Ibar – IMDb

Mamin dečkić
Les garçons et Guillaume, à table! (2013.)
Redatelj: Guillaume Gallienne
Glumci: Guillaume Gallienne, André Marcon, Diane Kruger, François Fabian
Žanr: komedija
Trajanje: 85 minuta
Država: Francuska

)

Sadržaj:
Gospođa Galliene, temperamentna pripadnica gornje srednje klase je majka troje djece od kojih dvojicu smatra svojim sinovima a trećeg zove Guillaume. Pitate se zašto? E pa, Guillaume je zbunjeni tinejdžer koji još nije siguran u svoju seksualnu usmjerenost. Iako svi oko njega misle da je homoseksualac on sebe vidi jednostavno kao djevojčicu koja voli dječake. I kako bi se majka trebala ponašati u takvoj situaciji? To otkrivamo kroz niz smiješnih scena i situacija u filmu u kojem se kroz odnos ljubavi i mržnje između majke i sina može primjetiti čak i mali utjecaj Pedra Almodovara. Film »Me, myself and mum« dobitnik je dviju glavnih nagrada na 45. dodjeli Director’s Fortnight (Art Cinema Award and the Society of Dramatic Authors and Composers’ Prize).

Mamin dečkić – Movie Site
Les garçons et Guillaume, à table! – IMDb

[izvor informacija i plakat CineStar, YouTubeKino Europa i IMDb]