Premijera dokumentarnog filma ‘Bordo’ u kinu Grič 24. ožujka 2014. godine

Naslov filma BORDO – VJEČNA STRIPOVSKA MLADOST
Engleski naslov BORDO – EVERLASTING COMICS YOUTH

Priča o jednom od najdugovječnijih aktivnih crtača stripa na svijetu.

Godina produkcije 2013.
Zemlja Hrvatska
Filmska vrsta Dugometražni dokumentarni
Redatelj Bernardin Modrić
Scenarist i producent Veljko Krulčić
Direktor fotografije Robert Kalčić
Skladatelj Igor Karlić
Montažer Tin Kowalski
Dizajn zvuka Zlatko Žugčić
Pomoćnica redatelja: Tihana Tadić
Trajanje 55’

Bordo ; Ustupio Vedis
Bordo ; Ustupio Vedis

Format snimanja HD
Dostupni formati kopija BLUE RAY, DVD
Aspekt slike 16:9
Zvuk STEREO DOLBY
Rezolucija 1920 x 1080
Frekvencija slike 50i

Protagonisti filma Mladen Bjažić, Nedeljko Dragić, Pero Zlatar, Božo Novak, Rudi Aljinović, Miki Čukli, Oto Reisinger, Veljko Krulčić, Slavica Fila, Vesna Dovniković, Ljerka Radojčić, Frano Dulibić, Dubravko Mataković, Krešo Zimonić

Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a.

Kratki sinopsis
Jedan od najdugovječnijih aktivnih svjetskih stripaša Dovniković na sebi svojstven šarmantni i duhoviti način pripovjeda o svom radu, o zabranama s kojima se susretao, uspjesima I popularnošću koju je doživljavao, a pojedinosti svojim sjećanjima pojašnjavaju njegovi suradnici i urednici…
Zanimljive i često vrlo uzbudljive priče protkane su brojnim fotografijama, arhivskim snimkama i dokumentima te detaljima Bordinih stripova.

Sinopsis
Priča o manje poznatom dijelu opusa velikana naše i svjetske animacije Borivoja Dovnikovića, dijelu koji se najvećim dijelom tiče njegovog stvaralaštva na polju stripa.
Bordo (r. 1930. u Osijeku) je svoje stripove za tisak nudio još kao jedanaestgodišnji dječak u izbjeglištvu u Beogradu 1941, a s 15 godina objavio je prvi strip u dnevniku „Glas Slavonije”. Upravo zbog Bordinog stripa „Udarnik Ratko” strip je od strane nove komunističke vlasti bio proglašen „kapitalističkom i antidržavnom tvorevinom” i bio je de facto zabranjen!!!
Bordo i danas, u 83. godini života redovno crta stripove (u dječjem listu „Bijela pčela” redovno mu izlazi strip „Čipko i djed Filip”) – po čemu ima status jednog od najdugovječnijih aktivnih crtača stripa na svijetu.
Neovisno od toga, u proteklih 68 godina bavljenja stripom Bordo je dosegao vrhunske međunarodne standarde i dao veliki doprinos da Zagreb i Hrvatska posebice tijekom 50-ih i 60-ih godina XX stoljeća budu europske strip metropole!
Za razliku od svojih kolega – stripaša Bordo je za junake uglavnom uzimao „ljude iz susjedstva”, a tematika njegovih stripova je bila vezana za domaće podneblje. Neovisno od toga Bordini stripovi su objavljivani u inozemstvu i izlagani su na najvažnijim svjetskim festivalima stripa.
Kada je 1991. emigrirao u Austriju egzistenciju svoje obitelji Bordo je osiguravao upravo crtanjem stripova za tamošnje dnevne i tjedne listove…

[izvor informacije Vedis]