Tretji in zadnji večer Fashion Weeka je odprla Maja Ferme s svojo pomladno kolekcijo. Navdih je poiskala v hollywoodskih damah iz preteklih obdobij. Pripravila je tudi nekaj moških kreacij, ki so bile klasično krojene.

Nelizabeta je na modni brvi predstavila kolekcijo, ki jo je poimenovala: »Relax, nothing is under control« (Sprosti se, ničesar nimaš pod nadzorom). V pomladni kolekciji je prikazala športno-elegantna oblačila, ki pa jim je dodala svetlikajoče materiale in cvetlične vzorce. Barvna paleta, ki jo je oblikovalka uporabila, je temeljila na črno, beli, sivi in modri. Čevlji, ki jih je izdelala kreatorka sama pa so bili nekaj posebnega.

Lahkotnost prebujanja je bil naslov kolekcije Mojce Celin. Elegantnim oblekam sta Mojca Celin in akademska slikarka Mateja Korber dodali ročno tiskane ilustracije, ki sta jih sami razvili.

Srbska oblikovalka Ines Janković se je predstavila s svojo znamko Ines Atelier. Po brvi so se sprehajale prefinjene kreacije izdelane po navadnih krojih, ki pa jim je dodala odločne barve, kot so zelena, roza, modra, rumena, zlata itd.

Sledila je Almira Sadar, ki je v svojo kolekcijo dodala etno vzorce, prepletene z novimi in sodobnimi tekstilnimi tehnikami, silhuetami in detajli slovenske kulturne dediščine. Celotna kolekcija je res delovala povezano, enotno, barvito, optimistično in šarmantno. V igrivo kolekcijo je dodala črtaste vzorce, pletenine, cvetlične motive in vezenine. »Oblačila so namenjena dinamični, kultivirani, radovedni in veseli ženski

Nataša Peršuh se ponovno vrača na modno sceno. Njena pomladna kolekcija pripoveduje o moderni ženski, ki ne pozna omejitev. »Veliko poguma, spontane iskrenosti in svoje pravljične vizije glede oblačenja. Ne pozna dolgčasa. Ker je odrasla, lahko nosi točno tisto, kar si želi. Tudi, če ni čisto ‘po pravilih’. Trende ustvarja sama.«

Anđela Lukanović je na modni reviji prejela nagrado za najboljšo kolekcijo mladih oblikovalcev v okviru letošnjega jesenskega tedna mode. Uporabila je živahne barve, potiskane vzorce v kombinaciji s karo vzorci, ki so pripovedovali o maroški zgodbi, »preseljen nekam med Marakeš in Casablanco.«

Letos sta Urška in Tomaž pod družinsko znamko Draž, navdušila občinstvo z njunimi edinstvenimi pleteninami z naslovom Diatomeja. Navdih sta poiskala v naravi. Miniaturne alge sta na inštitutu LUTRA in na Nacionalnem inštitutu za biologijo povečala pod mikroskopom in tako izdelala preplet drobnih živih bitij z modo. Po zaključeni reviji sta zasluženo dobila priznanje od ELLE Style Awards kot najboljša oblikovalca. Njune priljubljene pletenine so letos imele nenavadne organske vzorce, ki so kar klicali po neposrednem kontaktu. Vzbujali so željo, da bi jih otipali s prstnimi blazinicami in občutili mehkobo  pletenih vzorcev. Kot pika na i sta kot obutev izbrala znamko Alpina.

Po zaključeni modni reviji so prvič podelili nagrade za najboljše kreativne dosežke in stil Elle Style Awards na slovenskem modnem področju.

– Tomaž in Urška Draž sta prejela priznanje za najboljša oblikovalca.

– Anđela Lukanović je dobila nagrado v kategoriji najboljših mladih oblikovalcev.

Polono Kasal so izbrali kot osebo z najboljšim stilom.

– Nagrado v kategoriji za najboljši model je dobil Branko Maselj.

– Najboljša modna fotografinja je bila Mimi Antolović.

– Priznanje za najboljše delo je prejela Marjeta Grošelj.

 

Ljubljana, 22 10 2013

Marita Narobe, oblikovalka oblačil in tekstilij

 

Treću i posljednju večer Fashion Weeka otvorila je Maja Ferme svojom proljetnom kolekcijom. Inspiraciju je potražila kod hollywoodskih dama iz prošlih razdoblja. Pripremila je i nekoliko muških kreacija, koje su bile klasično krojene.

Nelizabeta je na modnoj pisti predstavila kolekciju, koju je nazvala: ‘Relax, nothing is under control’ (‘Opusti se, ništa nemaš pod kontrolom’). U proljetnoj kolekciji je prikazala sportsko-elegantnu odjeću, kojoj je dodala svjetlucave materijale i cvjetne uzorke. Paleta boja, koju je dizajnerica uportijebila, temeljila se na crnoj, bijeloj, sivoj i plavoj boji. Cipele, koje je izradila sama dizajnerica, bile su zaista posebne.

Lakoća buđenja bio je naslov kolekcije Mojce Celin. Elegantnim haljinama su Mojca Celin i akademska slikarica Mateja Korber dodale ručno tiskane ilustracije, koje su same razvile.

Srpska dizajnerica Ines Ivanković predstavila je svoj brend Ines Atelier. Po pisti su se prošetale prefinjene kreacije izrađene po uobičajenim krojevima, kojima je dodala odlučne boje, poput zelene, roza, plave, žute, zlatne i dr.

Uslijedila je Almira Sadar, koja je svojoj kolekciji dodala etno uzorke, prepletene s novim i modernim tekstilnim tehnikama, silhuetama i detaljima slovenskog kulturnog naslijeđa. Cjelokupna kolekcija je zaista djelovala povezano, ujednačeno, šareno, optimistično i šarmantno. U razigranu kolekciju dodala je prugaste uzorke, pletenine, cvjetne motive i vezenine. ‘Oblačila su namijenjena dinamičnoj, kulturnoj, radoznaloj i veseloj ženi.’

Nataša Peršuh se ponovno vraća na modnu scenu. Njezina proljetna kolekcija pripovijeda o modernoj ženi, koja ne poznaje granice. ‘Mnogo hrabrosti, spontane iskrenosti i svoje bajkovite vizije oblačenja. Ne poznaje dosade. Jer je odrasla može nositi upravo to što želi. I u slučaju da nije u potpunosti ‘po pravilima’. Trende oblikuje sama.’

Anđela Lukanović je na modnoj reviji dobila nagradu za najbolju kolekciju mladih dizajnera u okviru ovogodišnjeg tjedna mode. Upotrijebila je živahne boje, printane uzorke u kombinaciji s karo uzorcima, koji su pripovijedali o marokanskoj priči, ‘preseljenoj negdje između Marakeša i Casablance.’

Ove godine su Urška i Tomaž u okviru obiteljskog brenda Draž nadahnuli prisutne s njihovim jedinstvenim pleteninama s naslovom Diatomeja. Inspiraciju su potražili u prirodi. Minijaturne alge su na institutu LUTRA i na Nacionalnom institutu za biologiju povećali mikroskopom i na taj način izradili preplet sitnih živih bića s modom. Na kraju modne revije su zasluženo dobili priznanje od ELLE Style Awards za najbolje dizajnere. Njihove omiljene pletenine su ove godine imale neobične organske uzorke, koji su pozivali na neposredan kontakt. Probudili su želju da ih se dotakne vrhovima prstiju kako bi se osjetila mekoća pletenih uzoraka. Kao točka na i su za obuću izabrali brand Alpina.

Nakon zaključka modne revije su prvi puta podijeljene nagrade za najbolje kreativne dosege i stil Elle Style Awards na slovenskom modnom području.

Ljubljana, 22 10 2013

Marita Narobe, oblikovalka oblačil in tekstilij

Prijevod: VJB.

>Galerija fotografija [Vendi Jukić Buča]

>Dan 1.

>Dan 2.

Fashion Week Slovenija 14. 10. 2013. Dan drugi. Foto: VJB.

Fashion Week Slovenija 14. 10. 2013. Dan drugi. Foto: VJB.