Logo


Naslov članka: Festival hrvatskog animiranog filma po treći put u Zagrebu (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 20 March 2012 - 19:01:18

Treće izdanje Festivala hrvatskog animiranog filma održat će se 24. i 25. ožujka u zagrebačkom kinu Europa.

Ova manifestacija uključuje cjelovitu sliku godišnjeg stvaralaštva hrvatske animacije, s time da program donosi sveukupno 73 animirana filma. Natjecateljski program u trajanju od 150 minuta donosi 28 naslova raspoređenih u četiri kategorije: autorski film, studentski film, namjenski film te film djece i mladeži.Program Panorama pak sadrži sve filmove pristigle na natječaj, a broji 36 animirana filma. Popratni program uključuje dvije retrospektive: filmove doajena Zagrebačke škole animiranog filma Zlatka Boureka te članice žirija Bärbel Neubauer.

Zlatko Bourek - kipar, slikar, kazališni i filmski redatelj te autor animiranih filmova – dobitnik je ovogodišnje Nagrade za životno djelo ASIFA-e Hrvatske koja se svake godine dodjeljuje za izniman doprinos razvoju hrvatskog animiranog filma. Bourek je značajan predstavnik Zagrebačke škole crtanog filma koji je originalnim likovnim ostvarenjima obilježio drugi početak hrvatske animacije 1954. godine. Bourek je dao nemjerljiv doprinos prvo svojim scenografijama, a potom i vlastitim filmovima kada su početkom šezdesetih godina crtači počeli stvarati vlastite autorske animirane filmove. Njegovi filmovi I videl sam daljine meglene i kalne (prema Baladama Petrice Kerempuha Miroslava Krleže), Bećarac i Mačka temeljne su vrijednosti Zagrebačke škole crtanog filma. Posebno je značajna Bourekova scenografija za Profesora Baltazara. Za rad na animaciji dobio je niz nagrada i priznanja.Filmove za natjecateljski program odabrala je Selekcijska komisija u sastavu Ivana Jurić, prošlogodišnja dobitnica Grand Prixa i Margit Antauer dok će odluku o najboljim filmovima iz konkurencije donijeti tročani žiri u sastavu Margit Antauer, Bärbel Neubauer i Daniel Šuljić. Margit Antauer tijekom svog tridesetpetogodišnjeg rada u hrvatskoj kulturi surađivala je na mnogim značajnim projektima i festivalima od Osijeka do Dubrovnika. Od 1992. do 2006. godine bila je voditeljica ureda za priredbe u Zagrebu Koncertne direkcije Zagreb i organizacijska direktorica Svjetskog festivala animiranog filma. Sudjelovala je u radu selekcijskih komisija i ocjenjivačkih sudova mnogih međunarodnih festivala animacije, a dobitnica je godišnje nagrade međunarodne udruge animiranog filma ASIFA-e za svoj doprinos razvoju umjetnosti animacije.

Bärbel Neubauer od 1980. do danas napravila je preko 40 animiranih i eksperimentalnih filmova. Od 1990. radi i kao skladateljica glazbe i glazbe za filmove. Njeni filmovi iz devedesetih godina uglavnom su apstraktni radovi izvedeni direktno na filmu koji je bojala, printala i grebala. Godine 1996. nagrađena je Nagradom za najbolji apstraktni film na Svjetskom festivalu animiranog filma. Njezini filmovi prikazivani su na brojnim festivalima te su se tako približili širokoj publici. Često vodi različite radionice na sveučilištima i festivalima, a članica je raznih međunarodnih komiteta za međunarodne festivale animiranog i kratkog filma.
Daniel Šuljić animacijom se aktivno bavi gotovo dvadeset godina, a za svoje je filmove nagrađen mnogim međunarodnim i domaćim nagradama. Od 2009 radi kao vanjski suradnik na Odsjeku za animaciju i nove medije ALU-a u Zagrebu. Od 2005. do 2008. predavao je klasičnu animaciju na Institutu za medije pri Fakultetu za umjetnički i industrijski dizajn u Linzu (Austrija). 2006. dodijeljena mu je titula gostujućeg profesora na koledžu za animaciju Jilin u Changchunu u Kini. Od 2010. umjetnički je savjetnik za animirani film pri HAVC-u, a od 2011. Umjetnički ravnatelj Animafesta, Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu.

Program ovogodišnjeg festivala donosi i veliki broj studentskih filmskih ostvarenja, pa je u skladu s time organizirano i predstavljanje studenata Odsjeka za film i nove medije pri Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu te razgovori s mladim autorima, a sve s ciljem kako bi se široj publici približilo stvaralaštvo mlađih generacija autora animiranih filmova.

Kompletan festivalski program je besplatan. Festival hrvatskog animiranog filma započinje 24. ožujka projekcijama u 11 sati, a završava 25. ožujka dodjelom nagrada u 20 sati.


Autor članka je F.I.L.M
( http://film-mag.net/article.php?article.13872 )