Logo


Naslov članka: Premijera lutkarske predstave 'Pekara Mišmaš' u ZKM-u (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 13 March 2012 - 22:29:13

PREMIJERNA IZVEDBA LUTKARSKE PREDSTAVE MIŠMAŠ


Lutkarska predstava Pekara Mišmaš Svetlane Makarovič, u režiji Roberta Waltla te u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Novog kazališta i Mini teatra iz Ljubljane, premijerno će biti izvedena 18. ožujka u 11 sati, na pozornici M. Polanec.

Znate li kako dobri pekar Mišmaš peče kruh? Najpoznatija slovenska pjesnikinja Svetlana Makarovič napisala je prije tri desetljeća danas već klasičnu priču u kojoj otkriva tajni svijet pekare koja je po svojim pecivima poznata u cijeloj okolici. Priča je to o dobroti skromnoga pekara Mišmaša koji siromašnima i djeci besplatno daje kruh. Priča je to o zlobnoj mlinarici koja na svaki način hoće saznati kako to Mišmaš uspije ispeći tako dobar kruh. Priča je to o ubogom mačku kojeg zlobna gazdarica iskorištava tako da na kraju odluči ostati s Mišmašom. I na kraju - priča je to o začaranim miševima koji noću rade u pekari.Robert Waltl najnagrađivaniji je redatelj predstava za mladu publiku u Hrvatskoj i Sloveniji. U Zagrebačkom kazalištu mladih postavio je 2005. godine “Malu sirenu” te je u svibnju 2011. godine uprizorio Martinićevo „Ružno pače“ prema motivima H.C. Andersena. Njegove predstave odlikuje glazbeno-plesna dramaturgija, dinamičan ritam i vizualna raskoš.

U Pekari Mišmaš glume: Senka Bulić, Vedran Živolić i Stipe Kostanić, dramaturg je Ivica Buljan, lutke i scenu izradio je Robert Smolik, a koreografkinja je Natalija Manojlović.
Predstava je nastala u okviru međunarodnog europskoga projekta Lutkarska nomadska akademija 2 (Puppet Nomad Academy 2), kojeg sufinancira Europska komisija, program Kultura (2007.–2013.).

Premijerna izvedba je 18. ožujka u 11 sati, dok su ostale izvedbe na programu 21. i 22. ožujka u 11 sati te 5. i 6. travnja u 10 sati.


http://www.zekaem.hr/


Autor članka je F.I.L.M
( http://film-mag.net/article.php?article.13827 )