Logo


Naslov članka: Kino Europa prikazuje canneskog slavodobitnika - film 'Turneja' Mathieua Amalrica (p)
Podnaslov:
Autor:
Tuesday 13 March 2012 - 22:15:17

Canneski slavodobitnik „Turneja“ u kinu Europa
Mala performerska scena u partnerstvu s Francuskim institutom predstavlja film „Turneja“, nagrađivanu komediju/dramu francuskoga redatelja Mathieua Amalrica. Film će se prikazati u kinu Europa na svega tri projekcije, 19., 20. i 21. ožujka.

Ovaj film ceste koji slijedi američku skupinu neoburlesknih plesačica u njihovu pohodu na francuske pozornice, osvojio je kritičare na Filmskom festivalu u Cannesu 2010. (nagrada FIPRESCI), a Amalricu donio i nagradu za najbolju režiju. Uz samog Amalrica, koji se u filmu pojavljuje i kao menadžer burleskne trupe (rola za koju je nagrađen na RiverRun International Film Festivalu), glavne uloge tumače ikone američkog burlesknog procvata kao što su Julie Atlas Muz ili Mimi Le Meaux.Film je inspiriran zapisima s turneje kontroverzne francuske spisateljice i performerice Sidonie-Gabrielle Colette, zvijezde music halla koja je ljubovala s poznatim piscima, urednicima novina (i njihovim sinovima), ali i kolegicama izvođačicama, među kojima je jedna od poznatijih i Josephine Baker. Amalric je, u potrazi za suvremenom inačicom „iluzije brzog života“, došao do zvijezda američke hit predstave Cabaret New Burlesque.

„Bio je to članak u Libération koji je objavio zarazni prikaz njihova pojavljivanja u pariškom cabaretu Zèbre. Preko cijele duplerice, bile su tu fotografije Dirty Martini, naj-Fellinijevske od svih, i Kitten on the Keys, one koja svira piano. Iznenada, imali smo osjećaj da je Colette ovdje, u toj razigranoj i žarkoj senzualnosti, toj intimnoj i političkoj afirmaciji potencijalne ljepote svakog tijela, bez obzira na dob ili stupanj nekonformizma“, objašnjava redatelj. Druga dimenzija priče fascinirana je menadžerima, prati sudbinu bivšeg TV producenta koji se bori s melankolijom i koji, na račun turneje američkih burlesknih plesačica, pokušava uskrsnuti.

Ako ste mislili da ste vidjeli sve od burleske u ne baš uspjeloj filmskoj verziji sa Cher i Christinom Aguilerom, počnite lekciju iznova. Daleko od šljokica Las Vegasa i plastičnoga Moulin Rougea, „Turneja“ ne razgolićuje samo svoje glumice, nego i lažni glamur koji show-business redovito koristi kako bi zasitio svoj uvijek gladan duboki džep.

Ulaznice za projekcije filma „Turneja“ prodaju se na blagajni kina Europa (Varšavska 3), a ulaznice za živi performans, jer Cabaret New Burlesque 31. ožujka nastupa u dvorani Kina SC (Savska 25), mogu se nabaviti u Dancing Bearu (Gundulićeva 7), Octopus piercing studiju (Gundulićeva 37) ili putem stranice http://www.cirkus.hr/ .


Autor članka je F.I.L.M
( http://film-mag.net/article.php?article.13825 )